2010г. е обявена за година на биоразнообразието. На няколко пъти се опитвах да подхвана тази тема, да наблегна на важността й, на конкретните факти от докладите на UN, TEEB, ЕC и други организации. Накрая все се отказвах от написаната чернова, причината винаги бе една и съща – исках да провокирам обикновения човек, този в страни от тематиката, да се замисли по въпроса, а това никога не става с цифри, факти, доклади, гръмки имена на организации. Така спонтанно изниква въпроса: А как?

Според мен решението е едно, да покажеш сам, на възможно най-много хора, че не е “прецакване” ако вдигнеш чужд боклук от улицата и го изхвърлиш на правилното място. Не си “будала” само защото си прекопаваш градината заради плевелите, а не просто да я напръскаш с хербецид, който е “напълно безвреден за екосистемата и убива само нежалните плевели”. С други думи, няма лесен начин за да живеем по-добре, начина е да се вложат малко усилия, комбинирани с доза разум и мисъл.

И аз смятам да вложа малко усилия в тази посока. Тъй като голяма част от 2010г. все още предстои, реших че не е късно да пусна една нова рубрика касаеща биоразнообразието: По детски любопитно. Съвсем скоро ще е достъпна за читателите на eko-exo, само за скромната сума от 15 мин. във понеделник и/или четвъртък.

И не си мислете, че заради рубрика, ще спра да копая градината и да давам личен пример. Ако някой иска да покопае с мен, нека ми пише 😉


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

  1. 1 Boriana
    2010 юни 07

    Нали после ще напишеш резултатите от призива за копаенето. Защото аз съм подготвила един друг призив и искам да разбера дали ще има резултат.

  2. 2 Антова
    2010 юни 10

    Обещавам снимков материал относно резултатите от копането – снимки на терена преди и след, снимки на главните копачи преди и след 🙂