Днес за пореден път събрах погледите на колегите когато слязох да си налея вода от чешмата. Така разбрах, че те вече са се отказали от водата, отказали са да защитават своето право като граждани на България да имат чисти вододайни зони, и са се концентрирали само и единствено върху себе си. Всъщност дали нещата са точно така?

Много е лесно да цъкнеш на някой сайт и да покажеш, че според теб най-добрия град за живеене е Варна или било то някой друг. Но дали наистина е така, щом си купувате бутилирана вода от магазини, а не пиете тази от градската ВиК система. Наистина ли е така, щом не ходите на градския плаж лятото, а отивате в Гърция на почивка и отново наистина ли е така след като ходите с колата до центъра за да се разходите в Морската градина, а не се разхождате из квартала си. Мнозина пият бутилирана вода от магазина, като основния тезис при тях е, че се грижат за здравето си. Ако оставим за сега този доста спорен факт на страна бих искала да попитам, кой според тях трябва да се погрижи за водните ресурси в родните им места.

Щом искате гласувайте за своя град, където искате, но това за мен си е или болезнена форма на бленуване или чисто лицемерие. Ако гласувате, то тогава се погрижете освен с гласа си да помогнете на своето местенце в тази страна наистина да стане по-добро.

И да се върнем пак, върху тезата, че пиейки бутилирана вода се грижите за своето здраве. Според РИОКОЗ – Варна, водата е годна за пиене, и честно да кажа в по-голямата част от България за сега е така. Всъщност броди градски мит, как водата видите ли е ужасна, има цвят, мирис, вкус и дори има крачета и скача на въже. Да водата във варненска област е варовита, ама вие случайно познавате ли геоложкия строеж в района, той не се е променил много от прадедите ни насам, пък както виждам пиейки тази вода те не са загинали. Обаче наистина ни чака салто „мортале”, ако пием бутилирана вода. Всъщност точно тя може да ви убие. Знаете ли от какво се правят пластмасовите бутилки? Браво ако знаете, а знаете ли за колко време се разгражда една такава бутилка? Браво ако знаете и този отговор и последно: Знаете ли колко процента от тези бутилки у нас се рециклират? Е сега се замислете, какво оставяте всъщност: свят без бъбречни заболявания или свят заринат от пластмаса. Всъщност причинители на пясък и камъни в бъбреците са различни: нарушаване на регулативната дейност на централната нервна система, стресът и най-вече страхът, обмяната на веществата, възпалителните заболявания на пикочните пътища, инфекциите, чревните бактерии. Разбира се и самите лекари сочат че основна причина за бъбречнокаменната болест обаче остава начинът на живот на съвременния човек: преяждането, употребата на неподходящи храни и напитки, седящият живот, затлъстяването и др.  Да и питейната вода е фактор спор няма, но далеч не е единствени и още по-малко най-важния.

Всъщност нека не съм крайно гадна – тези които не знаят отговорите на горните въпроси нека попълнят следния тест, отговорите са на края:

1. Пластмасовите бутилки се правят от:

А) бързоразградим полимер на марсиянски нуклеоид

Б) захарна тръстика и можем да си ги изядем, след като изпием съдържанието

В) HDPE, LDPE, PET, PP, PS или платсмаса произведена от химическата индустрия, най-често от петролни продукти

2. Пластмасовите бутилки се разграждат за:

А) един лунен цикъл, след който върколаците изяждат всичката пластмаса

Б)1 000 000 години и повече

В) приблизително 173 години и 49 дена (+/- 17 часа и 56 мин.)

3. У нас се рециклират следния процент от изхвърлените пластмасови бутилки за вода:

А) дяволски малко

Б) 98% от бутилките и се внасят тези от Пакистан и Никарагуа са да се използват максималния потенциал на заводите за рециклиране

В) кръгла нула брато

Отговори: 1 – В, 2 – Б, 3 – А и В.

И за десерт едно филмче което може би сте гледали, а може би не и в двата случая не е излишно да го погледнете, готино е направено, че даже е и смислено, нищо че не е европейска, а американска късометражна продукция 😉

Извинявайте, ако съм била остра, но аз имам кауза да срина експлоатирането на водните ни ресурси „дадени на концесия” и да накарам всички нас да се грижим за това което си е наше – правото на свободен достъп до годна питейна вода. Ако не успея в първото то се надявам поне да ме подкрепите за второто. Наздраве!


| RSS feed for comments on this post

8 коментара

 1. 1 lilia
  2010 ное. 11

  Не съм се отказала от чистата вода и си я наливам сама.

 2. 2 Антова
  2010 ное. 11

  Станахме две, ура! Дано се присъединят и други.

 3. 3 twitfreak
  2010 ное. 11

  Е, време беше да я напишеш тая статия!!! Браво!

 4. 4 twitfreak
  2010 ное. 11

  Пропуснах да кажа, че пия само от чешмата!

 5. 5 Антова
  2010 ное. 11

  Абсолютно си прав май. Браво на нас хора и все още сме живи! 🙂

 6. 6 Еко-Ехо Общество и екология » Модерното прасе
  2011 ян. 06

  […] – шегичка. Но за водата вече писах (може да видите тук), така че да се върнем върху прасето и неговата […]

 7. 7 Еко-Ехо Общество и екология » История за банановата кора
  2011 мар. 14

  […] велосипеди и банани. Хубав ден и не забравяйте да не се отказвате от водата. var fbShare = { size: 'small', badge_text: 'C0C0C0', badge_color: 'CC00FF', } […]

 8. 8 Еко-Ехо Общество и екология » Енергия за тялото в чист вид
  2011 авг. 22

  […] с една по-старичка статия, която може да прочетете тук. А да и още един довод, ако сте пътували из родните […]