След статията за това как може да изсмучем CO2 от въздуха, съвсем естествено идва и следващата – за това как да ограничим въглеродния диоксид във въздуха. Всъщност следващата технологична джаджа привлече вниманието ми не защото е електромобил. В края на краищата МПС-тата използващи ток не са нещо ново. Може би скоро ще са неразделна част от ежедневието ни, също както и недостига на парко места. Нека си дойдем на думата. Основните недостатци на автомобилите са – високите цени на традиционните горива и трудното намиране на свободно място за паркиране. Първия проблем е що годе решен от електромобилите, а втория от Hiriko Citycar.

Този електромобил е създаден за градски условия. Качвате се, излизате, пътувате, паркирате, слизате – без усложнения, защото той е малък, спретнат и сгъваем. Да сгъваем автомобил, за по-лесно паркиране.

Концепцията:

Прототипа:

Надявам се картинките и видеото по-горе да са ви разяснили ситуацията. Лично аз не разполагам с повече информация за технологията. Всъщност тази седмица е официалното представяне на Hiriko Citycar в Европа. Очакванията са през 2013г. този малък електромобил да се ползва като «градски велосипед» под наем. Ще види как Барозо ще възприеме идеят и дали в Европа ще навлязат масово тези компактни бръмбъзъци. Бръмбазъци, ама вдигат 110 км/ч, което за градски словия си е пре доволно. Любопитна играчка, ама от скъпите – 12 500 евро. Аз лично нямам напротив да се метна в едно Hiriko но май ще изчакам да ги пуснат под наем ;)


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.