Лято е, всички се запътваме към големите гьолове и точно затова реших да говоря за възможно най-големия „плувен басейн”, в който ви пожелавам някой ден да се поцамбуркате – Тихия океан. Само при споменаването му, веднага в съзнанието ми изникват делфини, китове, морски костенурки, рифове, а да не говоря за безбройните екзотични островчета с бял, мек пясък …. А сега погледнете това:

Да това е същия океан, в който всъщност се намира най-голямото по площ морско сметище на планетата ни. То и останалите като него сметища се образуват от естествените течения и завихряния в океаните, които скупчват всичко изхвърлено от човека на едно място. Такива водни въртежи има във всички океани, но Тихия като най-голям от тях, има „честта” да приюти и най-голямото водно сметище: North Pacific Garbage Patch. Това морско бунище се е оформило от Северното Тихоокеанско течение, което представлява завъртане на водата по посока на часовника – боклука от периферията (крайбрежията) се предвижва към центъра. Което обяснява и допускането, че 80% от отпадъците в океаните идват от сушата, а 20% от корабите. Но това едва ли има значение за над 1 милион морски птици, 100 хил. морски бозайници и морски костенурки, които загиват всяка година от пластмасови парченца причиняващи запушвания в организма им или поради заплитане и заклещване в отпадъците стелещи се по повърхността на океана.

Дори малките пластмасови частици да спрат да убиват животните, то те ще продължат да се разлагат до молекулярно ниво. Това което е по-страшното е какво всъщност има в пластмасата. Известно е че тя може да действа като гъба за различни устойчиви замърсители, така погълнатите от отпадъците токсини ще попаднат във водата след разграждането им под действието на слънчевите лъчи, вълните и механичната абразията, а от там и в цялата екосистема.

Така за пореден път осъзнавам, колко важна част от живота на всеки трябва да е образованието. Поради което моят призив не е:
„Ограничете продуктите с пластмасови опаковки”, или „Не си купувайте яхти с пластмасови корпуси”, а:

Продължавайте да четете! Само това може да промени всичко останало.


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Антова
    2010 авг. 16

    Само днес, получавате бонус, едно видео по темата:
    http://www.youtube.com/watch?v=uLrVCI4N67M