Вече подушвам коледните курабийки, но преди те да да излязат от фурната, трябва да се погрижим за нещо друго – коледното дръвче. Ако държите в дома ви да се носи естествения аромат на смола, то тогава вариантите са 2: или да си купите бака със смола или истинско иглолистно дръвче. И понеже втория вариант е по-лесен за украсяване, предполагам и вие ще се спрете на него.

Избора на дръвче не е лека задача въпреки, че дилемата: отсечено или живо едва ли стои на дневен ред – кой обича да гледа труп в хола си украсен със светещи гирлянди. Обаче живите дръвчета много често се оказват просто отсечени и боднати в саксия. Голяма част от хората вече са сърбали тази попара и не мислят да повторят. В случай, че все пак тази година ще се решите да направите крачката и да си купите живо коледно дръвче, ето няколко съвета, които може да помогнат мисията ви да се увенчае с успех.

1. В къщи само за празниците или за по-дълго. Важно е да сте решили от самото начало. Ако сте се спрели на варианта с копането след празниците, то тогава няма значение какъв вид дръвче ще вземете. В случай, че се чудите къде да го засадите имайте предвид, че аз дръвчета не отказвам. Ако обаче ще си гледате боцкащото в къщи то препоръчителните варианти са: бял или черен бор, обикновена ела, обикновен или конусовиден смърч. С други думи нещо типично за нашите ширини.

2. Отделете малко време – Както всяка добра покупка и тази иска време за проучване, разглеждане и избор. Проучете кои са разсадниците, какъв вид дръвче ви харесва и размер най-подходящ за вашия дом. Гарантирам, че обиколките сред разсадниците ще ви подейства тонизиращо, за разлика от обиколките из Mall-а, които поне при мен действат изтощаващо.

3. Отидете в разсадник – Това е мястото където хората отглеждат зеленина от години и се предполага, че държат на реномето си. Избягвайте купуването на дръвче в саксия от някой временен обект за продажба на отсечени и „живи” иглолистни.

4. Завържете разговор с продавача – Личния и приятелски разговор си е направо задължителен. А ако се доберете до някой от градинарите, които се грижат за растенията, ще ударите кьоравото. Това е човека, който може да ви даде ценни съвети за избора и грижата за вашата бъдеща елхичка. В случай, че сте леко асоциални хванете някой бъбрив приятел и отидете заедно в разсадника.

5. Размера няма значение – Купете си нещо не само според джоба ви, но и според окото ви. Ако е за постоянно отглеждане растение с размер 30-40 см ще ви гарантира присъствие в дома ви още 10 години. След това ще достигне височина от около 2м. и задължително ще трябва да го засадите навън. Това си е и екологично (за микроклиата в къщата) и рентабилно. Освен това си спестявате доста копане за засаждане след това.

6. Естетическите критерии – За едно коледно дръвче е важно да бъде кичесто, с добре развити клони от всички страни и прав връх. За един човек е хубаво да бъде добър, разсъдлив и активен. Е тъй като не всички сме това което следва да бъдем, може да направите малки компромиси с външния вид на дръвчето, но не правете компромиси със неговото и своето здраве. В тази връзка знаете ли че 4 декара елхи дават кислород за 18 души. И ей така между другото една „празнична статистика” попаднала при мен по неведоми пътища: „Всяка зима в България се отсичат около 2 милиона иглолистни дървета, като около ¼ от тях не стигат до ничий дом.”

7. И сега какво – Ако след моите вели напътствия сте си купили коледно дръвче с корен, е важно да се погрижете то да остане живо. За целта го поставете в най-хладната част на стаята и не правете сауна в къщи, все пак сега е сезона на пуловерите. Овлажнявайте игличките му и не забравяйте да го поливате. Имайте предвид естествената му среда и я пресъздайте най-точно: катерички, изкуствени ски писти, туристи и разбира се мечки 😉 Не го дръжте в стайни условия за повече от 2 седмици. След празниците му намерете място на терасата. В противен случай, може да стане питомно и след като го засадите на вън шока да му дойде в повече.

И да се похваля нещо което научих на скоро – В САЩ предприемчиви хора предлагат живите елхи под наем. Идеята е чудесна защото така не се налага да копаете след празниците или да си имате още един член на семейството за който трябва да се грижите поне докато стане на 7г.  Вариантите за дръвчета наистина не са малко, по иновативните ще се убедят в това в четвъртък, когато ще покажа още няколко алтернативни вариации на тема ”коледна елха”. Независимо обаче от това каква е дръвчето в дома ви, не забравяйте че според традициите трябва да се украси на Бъдни вечер.

Дзън, дзън, дзън, дзън, дзън, дзън – отсечени елхички стоят отвън, дзън, дзън!

Едва ли ви помогнах много с тази статия но за това пък генералния извод за днес не е лош: Купете си нещо мъничко, грижете се за него и един ден ще си имате една истински заслужена Коледа. Това звучи като нещо средно между ръководство за гледане на дете и на дръвче. И двете май са важни за истинската Коледа.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.