Попаднах на една интересна статия, рекламираща десет екологични дестинации в САЩ. Ще резюмирам по-любопитното от нея, а за тези които искат да видят оригинала, могат да се възползват от линка най-долу.

След като туризма е сериозно перо, носещо милиарди в хазната на България, си мисля, че темата е точно на място в края а на сезона, когато трябва да се пишат новите стратегии за развитие. Току виж може да вдъхнови някои креативни градоначалници като по примера на кмета на гр. Каварна – Цонко Цонев или пък други предприемчиви съграждани.

Нека да започнем от Ню Йорк, това е град който определено не се вписва в картинката на тихо, спокойно и екологично градче, но въпреки това по своему, предлага възможности за такъв тип туризъм туризъм. В този конгломерат може да отседнете в „зелени” хотели (за които ще разкажа малко повече в следваща статия по темата), да ядете в ресторанти в които се ползват само органично чисти продукти или пък да се предвижвате с алтернативни транспортни средства.

Относно транспорта, разбира се емблематични са жълтите таксита и метрото, но местните казват, че най-добрия начин да разгледате града е ако яхнете велосипед. В това отношение във Варна вече има посято „семенце” на вело-предвижването, дано от него израстне голямо и силно „растение” от типа разнообразни веломаршрути до емблематичните за града места. Което ми напомня, да помоля всички пешеходци, да не пречим на и без това измъчените велосипедисти, защото вело-алеята наистина предполага движение на колела, а не на токчета по нея. Благодаря за разбирането от името на велосипедистите.

Да продължим разходката си към следващата дестинация предлагаща природно щадящ туризъм – Лос Анджелис. Това е град характерен с плажната си ивица. Тя заедно със „зелените” хотели и еко-ресторанти създават чудесни предпоставки за туризъм. Ключовия момент са плажовете, които са чисти и имат строг график по който се извършва това почистване, в което може да се включи всеки желаещ. Мисля, си че и по нашето Черноморие има достатъчно чудни плажове, сами се досетете обаче какво им липсва за да са сходни с тези в Лос Анджелис и това определено не са палмите.

Чикаго е известен със своите зелени покриви. Повечето от сградите с градина на покрива са частни и достъпа на туристи е ограничен, но пък има няколко такива зелени тераси на върха, които са отворени за посещение. Това са Chicago Center for Green Technology, Pepsico Rooftop Garden и Millenium Park, достъпа до които е напълно свободен. Предимствата на едни такива покриви са за целия град, тъй като по този начин се подобрява качеството на въздуха, намаляват се разходите за енергия и колкото и невероятно да звучи – се произвежда мед.

Друга атракция на Чикаго е Чикагския център за зелените технологии (Chicago Center for Green Technology) и мрежата на зелено сертифицираните музеи основана през 2005 г. Мисля, че се подразбира наличието на еко хотели и ползването на велосипеди за разглеждане на околностите.

Следваща спирка Хюстън, той е на 3-то място в САЩ според класацията на Forbes за зелен трудов пазар – да и такова животно има. В сърцето на града може да намерите Discovery Green, зелен център простиращ се на терен от 12 акра, който предлага екологични услуги за отдих: обществен арт кът, амфитеатър, градина, център за рециклиране, пазар за екологични продукти, велосипедни алеи, свободни танцови школи, занимания по градинарство, ресторанти и пр.
Друга атракция е Beer Can House, това е къща направена от 50 000 бирени кутийки. Тази странна къща е в списъка на списание Time за 50-те крайпътни атракции на Америка.

Ще пропусна някои от градовете, за да не ви отегча твърде много и ще премина към най-любопитните примери. Ако Варна няма градини по покривите, чисти плажове и хотели от висок клас на екологичност, то може да си направим „зелен” фестивал по примера на Филаделфия. Това представлява един ден в година, в който има музика на живо и други атракции, храна, изложение на продукти от рециклирани материали, ревюта на дрехи от еко-материи и материали, както и филмов фестивал на такава тематика. Разбира се идеята може да бъде различно адаптирана в зависимост от даденостите на конкретния град в който се провежда.

Друг град с еко фестивал е Далас. Тази година характерното за него ще е масовото пускане на пеперуди, както и изкуства и занаяти използващи рециклирани материали, разбира се храна и музика на живо също няма да липсват. Друго любопитно, Далас е лидер в използването на възобновяеми енергийни източници – 40% от нужната на града енергия идва точно от тях. А така модерните напоследък СПА центрове у нас, са допълнили специфичния облик на Далас като „зелен” град. За СПА центровете в този район е характерно използването само на естествени продукти, а 100% от енергията която ползват идва от ветрогенератори.

И накрая да ви представя Сан Хосе. През 2007 управляващите града приемат 15 годишен план за превръщането му в световен център на чистите технологични иновации и насърчаване на устойчивите практики. Стремежът е да докажат, че икономическият растеж, околната среда и фискалната отговорност са взаимно свързани. Една от забележителностите е Музея на техниката, в който една от експозициите показва възможностите на възобновяемите източници на енергия чрез практически дейности. Освен музея, града предлага и превъзходни възможности за винен туризъм, характерното за производството на вино тук, е че и то е под шапката на зелената идея.
Мисля, че дадох няколко насоки за размисъл на предприемчивите и власт имащите, сега остана само тази информация наистина да достигне до тях и да ги вдъхнови. Може да е твърде амбициозно да направим музей на новите технологии у нас, но затова пък зелените покривни градини или пък фасади звучат по-реалистично, както и винения туризъм, който чудесно може да се комбинира с различни форми на фестивали.
И дори и да не сте „зелени”, бъдете поне „цветни”.

Източник: цък тук


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Антова
    2010 сеп. 20

    Като продължение на тази тематика, е статията: Предприемачи в „зелено“, която може да прочетет пак тук на http://eko-exo.com/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B8-%D0%B2-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE