Винаги съм се изумявала, как децата задават прости, точни и смислени въпроси. Не рядко ни нацелват там, където ни е слабото място и е трудно да отговорим. Може би точно за това, експертите казват, че да имаш деца значи постоянно да учиш от и заради тях. И ако следващия въпрос който чуете е: Защо рибата чук има такава глава? Няма място за паника, след като прочетете редовете по-долу ще сте напълно подготвени.

Доскоро допусканията, защо главата на акулата чук е точно с такава форма бяха разнообразни. Ето и някои от най-популярните теории: усещат магнитното поле на земята, улеснява ги в търсенето на храна, позволява им по-голяма маневреност, рязко завъртане без да губят стабилност и др. Отговорът обаче се оказва малко по-различен.

Всъщност тестовете на американските учени показват, че тази форма на главата помага за по-добрата видимост, като увеличава значително зрителното поле. Ако до скоро се считаше, че рибите чук имат слабо зрение и то е монокулярно, днес нещата се обръщат на 360 градуса. С проведените научни експерименти се доказва, че зрението им е бинокулярно и те виждат чудесно, триизмерно (във височина, широчина и дълбочина).

Ето и малко подробности. Акулата чук има панорамно зрително поле около главата си или вертикалното зрително поле покрива 360 градуса. Това позволява хищника, да вижда и проследява плячка намираща се не само пред, но и под и над себе си. При вертикалното зрително поле цифрите не са така големи, но въпреки това са важни. Обичайно при другите видов акули то е около 10 – 15 градуса, докато при нашия сплескан акул, то е между 34 – 48 градуса. Всъщност основната причина за тези завишени показатели и способности е голямото разстояние между двете очи, колко то е по-голямо, толкова по-голяма част от заобикалящата действителност влиза в обхвата на зрението.

Ами това е. Този на пръв поглед сложен въпрос, вече си има своя простичък отговорът: Главата на акулата чук е такава, за да вижда по-добре.

Природа, какво да я правиш освен да я опознаваш и обичаш!

Подробности за изследването може да намерите тук.


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Еко-Ехо Общество и екология » Плуват ли мравките?
    2011 апр. 28

    […] статията Защо рибата чук има такава глава? продължавам курса „Близки срещи с деца: Част 1 – […]