Отмина неделята. Може и да беше не много слънчева, но за това пък си беше направо топла. Което ми напомня, че щем или не щем скоро ще дойде времето да се сбогуваме със зимата. Вярно март е непредвидим, но пък вчера приключи Световната ски купа в Банско и някак това бе последната снежинка кацнала на рамото ми за тази изтичаща зима. Крайно време е да погледнем към 1-ви март в очакване на щъркелите и първите пролетни пъпки по дърветата. Няма начин и това ще стане, но сега да ето последните снежни емоции от света на изкуството и технологиите.

ТЕХНОЛОГИИ
Признавам си за мен планината е предизвикателство за духа и тялото на човек. Казвам това от позицията на турист пешеходец. И веднага признавам, че лифтовете не са ми слабост, но безспорно са улеснение за деца, възрастни, спортисти, хора с крепко здраве. В същото време всичката тази инфраструктура в планината е голямо предизвикателство за онези които я проектират и изработват. Условията са трудни, изискванията са високи, а стандартите все по-зелени, което напоследък става равносилно на икономически рентабилни. Затова трябва да уважим и техния труд.

Нека отскочим до Швейцария и малкото градче Тена с население само от 112 души. Преди 2 години управата на градчето преценява, че е време да заменят стария лифт, работил вече 41 годи с нов. Уникалното в случая, е не че новия седалков лифт ще се захранва от слънчева енергия – чудо голямо, а това къде са разположени панелите.

Тъй като лифтстанцията е малка къщичка отпада варианта панелите да се инсталират върху покрива й. За целта над трасето на самото съоръжение се прави въжене линия с 246 панела, групирани по тройки в 82 “крила”. А “крилата” са ключа към правилното функциониране на цялата умна система. Те могат да променят ъгъла си за да улавят оптимално количество от слънчевите лъчи, същото това движение се съобразява със силата на вятъра и позиционира панелите така, че да се минимизира натоварването от вятъра. Други датчици усещат какво количество сняг се е събрало и в нужния момент дават сигнал на панелите да се обърнат във вертикално положение за да изтръскат сами снега от себе си.

Слънчевата лента е с дължина 330 метра, а дължината на цялото трасе е 450 метра, които позволяват на 800 скиори всеки част да изкачват 135 метра височина. След като лифта беше пуснат на 17 декември 2011г. Вече е ясно, че той може да произвежда до 6 пъти повече енергия отколкото консумира. Това е факт от 6 февруари тази година, когато съоръжението е изразходвало 55,3 квч, а е произвело 355 квч. Имайте предвид, че освен за задвижване на лифта, енергия се използва и за седалките, които са затоплени. Изобщо – прелест.

Местните жители се радват не само на бонус енергията, която получават, но и на факта че лифта ще може да се ползва и през мъртвия сезон, когато скиори няма, за сметка на които има слънце в изобилие.

Ако сте пропуснали първата час на Изпращане на зима 2011/2012 – час 1, която показва малко снежно изкуство, може да поправите грешката си от тук. Ако ли не предлагам с това да закрием зимния сезон в eko-exo и да погледнем към предстоящата пролет.


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 » Изпращане на зима 2011/2012 – част 1
    2012 фев 27

    [...] технологии в зимния туризъм този сезон, вижте и Изпращане на зима 2011/2012 – част 2. Ако ли не то предлагам с това да закрием зимния сезон [...]