Знам че това е блог и следва да е личен и персонален, но аз все гледам да не ви занимавам прекалено много със собствената си особа. Е да ама днес не се сдържах и ще споделя с вас нещо по-така … лично и по-така … емоционално и затова може би по-така … глупаво. Хора сме дано ми простите ;)

Както обичайно си се ровичках из разни мои любими сайтове и хоп намерих признание или поне сродни души – в тоалетната на работа. Пак избързвам.

На моята работа си имаме тоалетна, изненадах ли ви. Та там до мивката има една кутия с хартиени кърпи за ръце, които да използвате след като се измиете. Винаги ми е било кофти като си подсуша ръцете и отворя кошчето за да хвърля хартията, защото то е препълнено от такива кърпи. Та много често съм се чудила, защо всъщност е нужно да си подсушаваме ръцете. В края на краищата 70% от планетата ни е вода, 70% от тялото ни е вода. Но така или иначе лошо няма човек да е със сухи ръце. Отдавна си мислех да си взема на работа една малка памучна кърпа и да си ползвам нея, така ще избегна „страховитата” гледка от кошчето и десетките бели листи зяпащи ме от там ежедневно. И хоп ровя си аз в нета и виждам, как моята идея вече е реализирана от PeopleTowels. Е стана ми мега готино признавам си, няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че и други мислят като теб и че си имаш … как му се вика на това сродни душ по света. Братя и сестри много сме и само трябва да се подкрепяме. Може да ви се струва елементарна работа идеята с пешкирчето, ама за мен е важно и искам да споделя с вас.

Става дума за малка памучна кърпа, която е навсякъде с вас, може да си я носите в чантата или на карабинер закачена на панталона. Всъщност идеята освен, че е екологична според мен е и доста fashion. Само вижте снимките.Както се вижда кърпата не е голяма, едва 23 на 23 см., които обаче са напълно достатъчни. Материята е на 100% естествена – памук, но в същото време текстила е неестествено бързосъхнещ, лек, устойчив и абсорбираш, абе готина комбинация заедно с естествените оцветители. И докато сме на тема екология, нека добавя и малко цифри. Производителите са изчислили, че ако от всеки 4 възрастни американци – 1 премине от хартиени кърпи към памучна, то за една година въглеродните емисии в страната ще намалят доста (приблизително с емисиите изпускани от 815 000 автомобила) и ще бъдат спасени толкова дървета, колко да покрият Аляска (прави или легнали – не знам ;) ). И това не е всичко памука се изкупува от органични ферми в Индия, а текстила се прави съобразно Global Organic Textile Standards, т.е. произведен е съобразно определени социални и екологични стандарти, както и такива за качество.

Независимо дали бихте си купили подобна еко кърпа за ръце или пък ще си ползвате някоя друга кърпа, важното е тя да е от плат. И за да съм малко по-убедителна ще кажа само няколко факта за хартиените кърпи за еднократна употреба:
- един човек изразходва средно 2400 – 3000 хартиени кърпи за година
- един тон кърпи за еднократна употреба ни струват 17 отсечени дървета и 75 000 л. вода
- в САЩ всеки ден се изхвърлят около 3000 тона използвани хартиени кърпи аз ръце, 3000тона
- при разграждането си хартиените кърпи отделят метан, който спомага за глобалното затопляне.


| RSS feed for comments on this post

8 Responses

 1. 1 Антовата
  2011 фев 24

  Пропуснах да споделя, че на тези от вас на които идеята не им допада, могат да се пробват със съденето на дървета. Много е яко, да видиш как расте твоето дръвче, почти като с децата, но тъй като аз деца нямам, за сега дръвчетата са ми по-яки :)

 2. 2 Cook's Ship Endeavor
  2011 фев 24

  Аз се сещам, едно време как имахме носни кърпички от плат и ми е малко носталгично за тях. Така че и тази идея ми допада, само дето няма да дам 19$ за пешкир 23х23см., що не вземе някой в БГ да ги прави тия неща може да излезе по-евтино и да срине пазара в САЩ :-D

 3. 3 "бивша"Николова
  2011 фев 24

  Чедесна идея!! И аз съм много ЗА тази идея.Мога да дам себе си за пример…ползвам само памучни кърпички вместо хартиени за моя малък син!! Първо излиза по-евтино и второ е по-екологично :) Вярно,моите кърпи май не са от органичен памук,но си мисля, че все нещо съм спестила на Природата (по мои лични наблюдения,за едно дете трябват минимум 10 хартиени кърпички дневно).Пробвайте и няма да съжалявате :)

 4. 4 Антовата
  2011 фев 24

  Е за такива новини живея, знаеш ли кое е най-радващо, че така детето свиква с мисълта да се грижи за природата и като порасне ще има изградено еко-възпитание. Което на нашето поколение ни липсва, но ще се понапънем малко и ще настигнем децата си :)

 5. 5 "бивша"Николова
  2011 фев 25

  Липсва не,ами….загубена кауза! Остава ни само да се борим и да се надяваме :)

 6. 6 Антовата
  2011 фев 26

  Аз съм оптимисти, мисля че не сме само ние тука – малка смела дружинка. Има и други, които се спотайват, но лека полека ще се покажем всичките и ще почнат да се набиват на очи хубавите примери, идеи и прояви :) Хубави почивни, снежни дни

 7. 7 "бивша"Николова
  2011 фев 26

  Благодаря!! Подобно и на теб :)

 8. 8 CalhounSandra
  2011 мар 31

  It is good that we are able to receive the home loans and that opens completely new chances.