Искаше ми се да напиша нещо във връзка с бензиновите протести вчера, но бях раздвоена, та даже и разтроена. От една страна стоеше страхотната идея за гражданско общество, а от друга използването на електромобили, а защо не на велосипеди. Но вместо да се впусна в разсъждения, дали това е най-правилния начин за протест, дали бензиностанциите са виновни, дали електромобилите не са спасението, дали държавата не трябва да ни позволи сами да модифицираме автомобилите си и да ползваме каквато енергия решим за да ги задвижваме, дали велосипедите не са най-простото и здравословно решение, дали такситата не са лукс в цял свят и ние трябва да последваме този цял свят или пък китайците …. дали, дали, дали… Решението го оставям на всеки един от вас поотделно, аз само ще кажа, че събирам пари за велосипед, затова ако някой иска да дари скромна сума за да подкрепи инициативата ми, моля да се свърже с мен. Точка, нека се върна към бананите.

Всъщност темата за бананите има доста общо с горния абзац, защото при всичко за което стана дума по-горе има един общ знаменател – металите. Учени в Бразилия установили, че смляни банановите кори могат да се използват за пречистване на водата от тежки метали – олово и мед в частност. В хода на проучването са използвани и други методи, като например разтворим перлит, фъстъчени обвивки, нещо от сорта на натриев бентонит и бананови кори. В края на изследването банана побеждава съперниците си с 20 пъти по-голяма ефективност. Друг плюс на технологията е, че една партида от кори може да бъде използвана до 11 пъти за пречистване на водата. Разбира се за да се използва в промишлени количества ще трябват доста бананови кори, така че запретвайте ръкави и нека помогнем на бразилците. Все пак икономистите предвиждат Бразилия да стане една от 5-те водещи икономики до 20 години, така че добрината ни може да бъде и възмездена.

За тези от вас които успях да заинтригувам и онези които отдавна са наясно колко сериозен е проблема със замърсяването на водите с тежки метали, ето от тук може да прочетете пълната информация за банановите кори и тяхната роля в борбата за чиста вода. Аз лично смятам днес да се занимавам с този линк, затова може да си уговорим среща там.

П.П. знаете ли кое е най-хубавото – ако харесате тази статия няма да имам никаква идея дали е заради увода или заради основната част и затова ще продължа да ви занимавам с протести, електромобили, велосипеди и банани. Хубав ден и не забравяйте да не се отказвате от водата.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.