Какво е общото между пазаренето и градинките край блоковете ни?
Вече сме декември, и ако не ви е пернала кризата и през двата джоба, то сигурно сте почнали да се оглеждате по магазините в търсене на подаръци, обмисляне на покупки и други такива приключения сред джунглата от МОЛ-ове. Съвсем естествено в този ред на мисли, в съзнанието ми изниква емблематичната за редица холивудски филми сцена: жена разхождаща се по търговска улица, носеща дузина торби в различни цветове и размери. Доста български жени реализират тази филмова сцена и на практика, но ако по филмите тези торбички са хартиени, то у нас нещата са далеч по-шумящи и химични.

Всеки месец само в България се произвеждат 264 милиона найлонови торбички. Те не се разграждат, а само се разпадат след има няма 300 години, но това разпадане на връща веществата от които са създадени в кръговрата на природата. Различното при бързоразпадащите се торбички е само времето за което това става, всичко останало си е същото. Реално боклука не изчезва той просто става невидим за нешето око, а микроскопичните му молекулки продължават да се стелят на длъж и на шир без да се върнат обратно в природата. Затова точно празничното пазарене е най-подходящо за да спрем това тровене, нека декември месец да не ползваме найлонови торбички или поне да ограничат употребата им.

От сега предупреждавам, тези които още не са отказвали на продавач найлоновата торбичка. Съвсем нормално е да не реагира по никакъв начин, след като му кажете „Благодаря, без торбичка”. Единствената промяна, която може да се появи у продавача е да замръзне за 1 до 3 секунди насред процедурата за опаковане в торбичка, да премигне тъпо и след това да продължи да слага покупките в найлоновата торба. В тази ситуация ви предлагам да не го халосвате с вестник по-главата, защото евентуалния ефект е – да премигне още няколко пъти и пак да сложи покупките в торбичка. Затова просто почнете така: Знаете ли какво е общото между пазаренето и градинките край блоковете ни?… :) и току виж спрял да мига, знаете как и ви погледне с разбиране.

Другото ми предложение, което стряска по-малко продавачите, е когато правите няколко покупки една след друга просто слагайте всяка следващата в торбата от първия магазин така шока за тези хора е по-малък. А да, можете пак да им споменете за: Знаете ли каква е разликата …. И още нещо, не забравяйте след като се приберете в къщи, да изхвърлите торбичката в жълтия контейнер, току виж изкара късмет и я рециклират. За ежедневното пазарене на храни май е излишно да споменавам употребата на торби за многократна употреба, който се продават в големите вериги. Ако не ви се дават пари за такава торба може да си ушиете или пък да ми драснете няколко реда и все ще измисля нещо за вас.

Пожелавам ви един приказен декември, без найлонови торбички и
Знаете ли какво е общото между пазаренето и градинките край блоковете ни?… ;)


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.