Декември е и вече се предусеща Коледа. И понеже на вън грее чудесно зимно слънце си мисля, че това което липсва е малко пухкава белота. На мнение съм, че за една истинска Коледа трябва да го има усещането за “галено щипе бузките пак”. Но сняг не се вижда, та ето нещо достатъчно снежно, достатъчно сияйно и достатъчно декемврийско за да създаде едно истинско коледно настроение: Ice Hotel в Швеция. Идеята за тази разходка до Jukkasjarvi е на Студио А+, които обичат практичните идеи, красивата архитектура и смразяващия дъха интериор. И за да не ви стане прекалено смразяващо, може да си направите едно греяно вино за тонус.

Ледения хотел в Швейцария е наистина невероятен, защото всяко година го възстановяват на ново, винаги с уникален дизайн и винаги от лед. Което със сигурност не е много евтино, но пък материал не им липсва, а и не му слагат топлоизолация и трислоен стъклопакет. Всъщност идеята за хотел целия от лед не е нещо ново и към днешна дата има подобни такива в Канада, Финландия, Норвегия, а някъде даже споменаха и България (интересно, ще го проверим). Първенецът обаче е точно този към който днес сме отправили поглед, създаден за пръв път през 1990г., случайно.

Всяка зима в тази част на Швеция се провежда изложба на ледени скулптури, която се радва на голям посетителки интерес. През 1990г. един от участниците – французина Jannot Derid показва своите творби в импровизирано иглу. Тъй като хотелите били препълнени за вечерта имало няколко гости на селцето, които нямали къде да пренощуват. За това местните им предложили иглуто, поставили блокове с лед и ги застлали с кожи от елени. На сутринта всички очаквали киселите физиономии на туристите, но се оказало, че те били възхитени от нощувката. И така се ражда идеята за леден хотел.

Ето я и технологията за направа на такъв хотел.
В последния зимен месец март, местната река Torne е замръзнала и става истински рудник за ледени блокове. Последните се прехвърлят в огромно хале, където се съхраняват през лятото. В средата на ноември, когато температурите се запазват стабилно ниски, започва и строителството на самата сграда. За нейната направа всъщност се използват и стоманени прътове, които да подсигурят стабилността на конструкцията. Около огромните носещи колони се изграждат стените от ледени блокове. Характерно за подобен род строителство е, че в момента в който е завършена една секция от хотела, той отваря врати за посетителите си (обикновено в началото на декември). А в окончателен завършен вид, сградата е готова в началото на януари.

Тъй като хотела всяка година се строи на ново е трудно да се каже, че разполага с това и онова. Капацитета му обичайно е около 100 души и разполага с леден бар, фоайе и параклис, но какво още ще има тази година, могат да кажат избраните с конкурс хора на изкуството, които участват в градежа и декорацията му. Възможност да го видите имате всяка година от средата на декември до средата на април.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.