Модерното прасе

Честит празник на всички празнуващи днес, а те не са никак малко.
Честит Йорданов ден, честита Бъдни вечер, честит Ден на семейството и изобщо Честит празник. И тъй като е празник, като на всеки такъв трапезата е важен елемент, а някои казват че трапеза без мръвка не е трапеза, камоли празнична. Точно за това искам да споделя нещо по въпроса с мръвките, мисля че си е тематично за празник.

Днес попаднах на една статия на BBC в която става дума за едни по-специални, по-зелени прасета кръстени от своите създатели в Канадa Enviropigs. Те са родени в най-населената провинция на Канада, Онтарио. Там е позициониран небиещ на очи комплекс от халета, в които учените се опитват да решат един проблем свързан с отглеждането на прасетата – замърсяването което предизвикват те.

Горките прасета. Освен че биват изяждани от нас и недолюбвани заради високия холестерол който ни осигуряват, не ги обичаме и поради още една причина – защото ни тровят. Как става това.

Прасетата са животни които се хранят с фуражи, фуражните култури обаче съдържат фосфати, проблема е следния прасетата не усвояват в организма си фосфатите, а ги изхвърлят. Образувалата се тор се просмуква в почвата от там в подпочвените води и хоп питейната вода видите ли била негодна за пиене. Затова нищо чудно някои производители на минерални води, да си имат и ферми за прасета – шегичка. Но за водата вече писах (може да видите тук), така че да се върнем върху прасето и неговата съдба.

Учените от желание да решат този екологичен проблем, се опитват да намерят решение и ето го на, то се появява в Канада. Enviropigs са прасета които усвояват фосфатите и така те не се отделят с фекалиите им и отиват във водата. Проблемът обаче е съвсем мъничък, учените са постигнали това чрез генна модификация. И от тук нататък нещата почват да се усложняват и да навлизат в необятните дебри на спора Против или За ГМО в чиниите ни. Там не мисля, че е нужно точно аз да казвам коя позиция природосъобразната. Искам да споделя нещо друго.

Подбудите на научните умове звучат съвсем приемливо, искат да намалят замърсяването предизвикано от отглеждането на прасета. Начина по който те могат да решат този проблем е такъв – да създадат „зелено” прасе. Въпросът е, че това е тяхното решение, аз предлагам едно наше, чисто човешко и доста елементарно – най-лесния начин да ограничим замърсяването от прасетата е като ограничим нуждата си от тях. Схващате нали, просто не яжте месо. Това разбира се си е личен избор и ако за някой тази мярка е твърде крайна, то тогава искам да ви помоля да не се лишавате напълно, но поне да ограничите приема му.


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

 1. 1 lilia
  2011 ян. 06

  Ха ха ха това със зеления цвят си е идея.

 2. 2 Антовата
  2011 ян. 06

  От тук може да прочетете оригиналната статия на BBC, има и видео към нея:
  http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-12113859
  🙂