Петък 13-ти за пореден път показа, че може да носи и добри новини. И понеже е все още януари, продължавам да ви занимавам с научните и технологични новости и идеи, които могат да ни вдъхновят или простичко да ни улеснят живота.

Споменавайки техника и улесняване, човек веднага се сеща за телефона и за компютъра, или както днес са по-известни – за Smart Phone-а. През последното десетилетие всъщност основното предназначение на телефона (да чуеш нечий глас) все повече остава на най-заден план. Днес това на което залагат водещите производители на умни телефони е: „Те могат всичко и на всякъде”. В по-голямата си част това си е така. Може да ги ползваме като секретарки, пощальони, радио, телевизия, фотоапарат, библиотека. Техниката позволява да бъде ползвана в офиса, у дома, в самолет, на кораб, в автомобил. Всъщност единственото място където не можем да ги ползваме е …. под душа. Това е основния недостатък на почти всичката електроника, че не е водоустойчива. Както се досещате, учените вече имат решение и на този недостатък, и то не се казва найлонова торбичка. Доста по-незабележимо е, всъщност си е направо невидимо за окото.

Учените в американската компания Liquipel са създали нано слой, който предпазва от намокряне. Слоя е толкова тънък, че на практика е невидим и неуловим. Той по никакъв начин не нарушава визията, функционалността, или пък чувствителността на допир на устройствата които покрива. И как би могло да е друго, след като е 1000 пъти по-тънък от човешки косъм. Няма много подробности относно това как работи нанослоя осигуряващ водоустойчивост. Казват че той покрива отвътре и отвън устройствата и техните компоненти, като по-този начин ги защитава от водата.

Едва ли ще чакаме дълго за да видим въпросната технология на пазара, откупена и приложена в действие от големите производители на електроника.

И за финал едно видео, което демонстрира светлото бъдеще което ни чака:

Ех от кога си мечтая докато съм в отпуска и се гмуркам да пращам SMS-и за да ядосвам приятели и колеги ;о)


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 доставка на хранителни стоки
    2012 яну 18

    Иха, страхотни технологии измислят! Каква ли е цената на тово чудо!