Заглавието сигурно изглежда доста противоречиво, защото нашите влакове, автобуси, а и автомобили не са най-здравословното място в което човек дълбоко да вдиша отново и отново. Всъщност рядко се замисляме какво дишаме и как живеем, и често забравяме да се грижим за себе си. Точно защото забравяме, някой трябва да ни напомни. Ето едно напомняне под формата на предложение, как докато пътуваме да дишаме чист въздух и да се подсетим, че трябва да се грижим и за здравето си.

Няма нищо по-лесно от това да пречистиш въздуха в едно затворено помещение. За целта просто ти трябват малко или повечко растения (виж статията Дишай дълбоко – част 2). Влаковете обаче не са типичното място за градинарство, но пък са доста популярно средство за предвижване. Vittory Lab обаче са на друго мнение и разработват поредния уникален дизайн подобряващ качеството на живота и в частност на дробовете ни – влак със зеленина предоставящ постоянен достъп до свеж и богат на кислород въздух:

Натрупаните от издишването обеми въглероден диоксид биват “изядени” от зеленината и така в претъпкания от хора влак въздуха се запазва богат на кислород. Само че за когато хората са много, а пространството не малко ти трябва нещо по-силно за да преработи въздуха. И тук се намесват NASA с техния патент. Става дума за технология позволяваща на определен вид растения да почистват замърсения въздух чрез патогени (микроорганизими). По този начин растенията стават като истинска гъба за попиване на въглероден диоксид. И ако не ви звучи много свежо, имам два мега силни довода: явно работи щом хората са си го патентовали, и явно работи щом Vittory Lab са го изтествали и са решили да го приложат на практика. И се надявам и ние да разберем дали работи, като се повозим на влаковете или пък автобуси с подобна зелена пречистваща въздуха система. Нека позеленеем сега!

И преди да си пусна някой филмче за Маугли и джунглата, вдъхновена от тази идея за чист въздух, ето ви едно видео по въпроса: … този за въздуха не за Маугли нали ;)

Е леко е олигофренско, но пък става ясно, че растенията поливани със специалните микроорганизми са изолирани от пътниците. Така че не се стряскайте няма да станем като Спайдермен или Хълк. Всичко си е здравословно.

Ето и още пояснителни картинки, а дори и да не ви стане много ясно от тях, то поне са приятни за окото ;)


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.