Тъй като повечето хората са в след и пред празнично настроение, ще се възползвам. Знаете или не 2011г. е Международната година на прилепа. За жалост тези животни са доста ощетени от нашите култури предразсъдъци. Когато се каже „прилеп” първата асоциация е с нещо лошо: вампири, нощ, смърт, духове. Надявам се 2011г. да преобърне тази представа, както направи Каспър с представата ни за „духове.

Всъщност прилепите са уникални и то в добрия смисъл, но рядко си даваме сметка за това, защото знаем твърде малко за тях. Ние с вас може би наистина не знаем много, но пък биолозите има какво да споделят.

Тези летящи мишоци, са всъщност единствените бозайници, които летят. Разбира се летящата катерица и летящия опосум също се мъчат да влязат в тази категория, но при тях става дума основно за плъзване, а не летене и „полетът” е на къси разстояния. Докато прилепите, са истински авиатори и дори са по-добри от птиците. Първо те са по-маневрени и бързи от пернатите, защото техните крила са доста по-тънки и вместо пера имат само една мембрана. Всъщност мембраната между пръстите освен има и друго преимущество – чувствителността. Покрита е с множество сензори даващи информация чрез въздуха – те са нещо като бордови компютър и то не какъв да е, а саморегенериращ се и то доста бързо бързо. Въпреки тази способност на прилепите да възстановяват наранените си „криле”, от всичките 1100 вида прилепи близо половината са застрашени от изчезване. Но не искам просто да си казваме „лошо прилепите са застрашени”, защото това само по себе си нищо не значи. Важното в случая е, че близо 134 плодородни вида растения отглеждани от човека (450* в цял свят), ще останат неопрашени и няма да дадат плод, ако няма прилепи. Това означава, че горите ще бъдат обречени, защото прилепите са тези които се грижат не само за опрашването на растенията в тропическите гори (близо 1/3 от горите на Земята), но също така ги хигиенизират заедно с градовете ни. За каква хигиена става дума ли? 70% от прилепите се хранят с насекоми, като един индивид изяжда на ден средно около 30 хил. насекоми. Та следващия път когато ви ухапе комар си спомнете за прилепите и задайте въпроса – Къде са те? За сега те са край нас, за сега. Прилепите ни помагат както в земеделието и стопанството, така и в ежедневието въпреки, че рядко оценяваме помощта им. Те обитават почти всички части на планетата, в България се срещат около 30 вида. Всеки един може да помогне за да запазим това число непокътнато. Първата и най-лесна крачка е да породим любопитство у хората наоколо за прилепите. От там на татък пътища много, може да се включиш в група по опазването им или да създадеш своя, може да построиш къщичка за прилепи (ефективен метод за борба с нежеланите насекоми) или може просто да не пречиш на прилепите.

И ако някой ви попита, защо да се грижа за прилеп, отговора е прост: Защото прилепа опрашва растенията, разнася и разпръсква семената им и регулира популацията на насекомите по-добре от всеки химичен препарат. Накратко, защото това което ядем и пием е заслуга и на прилепите.

Защото Великден е може да бъде повече от ядене и пиене!

*Повече от 450 икономически значими растителни видове зависят от прилепите, а списъкът в действителност може да бъде и по-дълъг. Прилепите опрашват и разпръснат семената на повече от 110 вида растения, използвани за производството на храни и напитки и 72 растителни видове, използвани за производството на лекарства. Прилепите също изпълняват еко-услуги за 66 вида растения, от които се произвежда дървен материал, 29 използвани за производство на влакна, 25 вида необходими за създаване багрила, 19 от които се правят танини и 11 с които се хранят животни и т.н. Още информация може да намерите тук


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Еко-Ехо Общество и екология » Охлювът – уникално мекотело
    2011 авг. 29

    […] домашната муха, конят, мравояда и прилепа дойде ред и на охлюва. Често пъти са го определяли като […]