Днес е 14-ти февруари и въпреки, че аз лично не празнувам Св.Валентин, знам че някои хора го правят. А празниците са хубаво нещо и не бива да ги разваляме, въпреки че не ги разбираме. Затова и аз реших да съм в крак с деня и новите ни традиции и да споделя още малко информация на тема «сладкото» в живота ни. За тези които не са прочели за Сладката болка сега е момента, а за останалите – е май въпреки всичко ще ви вгорча леко живота с още малко злокобна информация относно захарта, но този път кафявата.

В предната статия за захарта, стана ясно, че бялата рафинирана захар е 99,9% захароза и едва 0,1% други вещества. Което не й позволява да се разгради от само себеси в организма и затова изсмуква запасите на тялото ви. Относно кафявата захар, при нея положението е малко по-добро, да тя наистина съдържа значително повече калций, фосфор, желязо, калий и натрий. Но достатъчно ли е това за да не се тревожим кога и в какви количества я консумираме?
Нека сравним какво има в бялата и в кафявата захар:

В 100 гр. бяла захар има:
въглехидрати 99.98 g, захароза 99.91 g., , мазнини 0 g, фибри 0 g, протеини 0 g, вода 0.03 g. рибофлавин (или витамин B2) 0.019 mg (1%), калций 1 mg (1%), желязо 0.01 mg (0%), калий 2 mg (0%)

В 100 гр. кафява захар има:
въглехидрати 97,33 g, захароза 96.21 g, мазнини 0 g, фибри 0 g, протеини 0 g, вода 1.77 g, тиаин (витамин В1) 0.008 mg (1%), рибофлавин (или витамин B2) 0.007 mg (0%), ниацин (или витамин B3) 0.082 mg (1%), витамин B6 0.026 mg (2%), фолиева киселина (или витамин B9) 1 μg (0%), калций 85 mg (9%), желязо 1.91 mg (15%), магнезий 29 mg (8%), фосфор 22 mg (3%), калий 346 mg (7%), нарий 39 mg (2%), цинк 0.18 mg (2%).

Наистина автентичната кафява захар (а не рафинираната бяла захар премесена с меласа за цвят и хранителност) е по-полезна за всички нас, защото съдържа повече вещества различни от захароза. Това което прави кафявата захар наистина полезна за някои хора, е че тя поддържа пазара на едрите производители на «сладка болка», тъй като част от потребителите на масовата бяла захар, започнаха да търсят по-здравословна алтернатива и видяха такава в лицето на кафявата захар. Безспорно кафявата захар е по-богата на редица вещества и то в по-големи количества от бялата захар, но въпреки това да е чак здравословна?! Когато говорим за захар, наистина важното е само едно – каква част заема тя от храната ни на ден.

Знаете ли, че за 20 години потреблението на захар при американците е нарастнало от 26 на 135 кг. на човек за година. И ако си мислите, че просто няма как да се живее без захар, грешите защото пак американците през периода 1887 – 1890г. са потребявали само 5 кг. захар на човек за година. Което пък отчасти обяснява и защо през 1900г. сърдечно-съдовите болести и рака са почти непознати за масата хора. Но нека се върнем в 2011 ерата на полуфабрикатите. Всъщност почти всичко, което си купувате от магазина съдържа някакъв процент захар: зърнени храни, майонеза, кетчуп сосове. Което не е лошо стига да не се превишава нормата 10% от това което ви носи енергия да са прости въглехидрати – захар (около 6 ч.л. на ден). Само че това е трудно предвид факта, че често пъти даже не знаем какво съдържа храната ни.

И накрая завърша все пак празнично, няма жена която не обича да получи шоколадови бонбони, разликата е в това, че повечето жени обичат това да е изненада, а 14-ти февруари определено не е изненадващ ден за поднасяне на бонбони. Затова днес може да пробвате с нещо такова

Но не гарантирам успех, защото вие сте избрали жената до себе си, а не аз. Весел ден, и щура вечер.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.