С грубите се играе грубо

Днес е световният ден на ромите … и този против генномодифицираните организми. Любопитна комбинация, но важно е да кажем че според Европейската общност ГМО е организъм, забележете с изключение на човешкия, с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествено размножаване и/или комбиниране на индивиди. С други думи, на всички им е ясно че ние хората сме достатъчно ГМО и въпросът е да ограничим последиците от нашия лош опит 😉 Оставям генетиката и отивам при ромите – да са ни живи и здрави и все така да вършат нашата работа събирайки отделно хартия, пластмаса и метал. Е някои са по-събрани от други, но пък във всички етноси и нации има „по-прибрани“.Не знам до колко е в контекста на днешния ден или пък точно в противовес, но в Африка са стигнали до крайни химични мерки срещу „прибраните“ бракониери. Борбата с избиването на носорози заради техния рог е неравностойна и за сега печелят лошите от началото на годината или само за 3 месеца са избити 200 носорога.

И тъй частния резерват Sabi Sand Game Reserve решава че срещу нечовешките гадости следва да се действа с нечовешки мерки. Идеята да се инжектира отрова в роговете на носорозите, която е безобидна за животните, но опасна за хората не е от вчера, но днес тя вече придобива реални размери: вече 100 екземпляра са „ваксинирани“ срещу човешката безотговорност и опит да изтреби цял един животински вид. Последиците – всеки който консумира рог от носорог ще се разболее поради токсина който е инжектиран. Наред с това паразитите и оцветяват всеки който се е докоснал до специфичната рогова кост и със специални скенери разположени по летищата ще може да се види кой е вадил хляба си с честен труд и кой с бракониерство. Наистина крайна мярка, която провокира въпроса кой е ГМО без съвест, хората които бракониерстват или и тези които защитават беззащитните. Май генералния извод е, че всички сме модифицирани и са ни отстранени сетивата, а понятия като „отговорност“, „разум“ и „правда“ са заличени.

И ако в Африка проблема е с носорозите е крайно изострен, то в Европа си имаме свои. За България проблемите не са малко:

Черен щъркел

Рис

Според екологичната организация Сдружение „Балкани“, в началото на 21 век, в района на Берковица са се появили следи от рис, смятан за изчезнал от територията на България в продължение на един век. Предполага се, че те са от екземпляри, преминали през границата със Сърбия.

Златка

Средиземноморски тюлен монах

По принцип, черноморският тюлен-монах се счита за изчезнал, макар че отделни екземпляри са били виждани за последен път през 1991г. През 2004 г. край Аркутино също е забелязан тюлен, но не е фотографиран. Вероятно е доплувал от колонията по турското крайбрежие, която изчезна в последните години.

Кафява мечка

Царски орел, алпийски тритон и какви ли не още забележителни видове, които са част от червената книга на България.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.