И ето на – 2011г отлетя. Всеизвестно е обаче, че всеки край е начало на нещо ново. И по повод новите неща, предлагам още от Коледа да въведем малко иновации. За целта предлагам на вашето и моето внимание няколко наистина съвременни вариации на тема коледа и по-конкретно коледна елха.

Първото предложение идва от офиса на изследователите в GE Lighting и логично е изцяло светещо. Конструкцията e изградена изцяло от гъвкави полупрозрачни OLED (органични светлодиоди) ленти. Но мисля, че останалите обяснения са излишни, ето я и самата елха:

Ако не разполагате с OLED ленти, то няма начин да не сте забутали в мазето детския си велосипед. В случай, че нямате планове да го използвате повече, може да се възползвате от гумите му. Е за следващата идея само 2 няма да ви стигнат, но попитайте съседите може да ги избавите от нежелания боклук и да го възкресите ето така:


Идеята идва от Лондон и е на Sarah Wigglesworth Architects.

Продължавам с полезните и красиви идеи за елха. Отиваме в Монреал и тяхното еко предложение за коледно настроение. Стъклените ботилки от вода, могат досущ да заприличат на кристална или ледена елха, въпрос на въображение. За целта са ви нужни около 300 еднакви бутилки и правилното осветление, ето го и резултата на студио за графичен дизайн Paprika:

Следващата идея е може би най-лесната за изпълнение и точно за това ми се струва една от най-ефектните. Нужна ви е само 3 неща една тръба, една лампа и една стена. Резултатът ще е този:

Разходката из съвременната елхова горичка продължава. Венеция безспорно е място за вдъхновение и творене. А днес е и мястото с най-голямата елха от духано стъкло – висока 8,5м., с диаметър 3м. И тегло над 3 тона. Представя ви една крехка и наистина пъстра елхата:

Следващото коледно дърво не изисква някакви специални умения, а просто солидно количество неизползваеми CD-та. Идеята на Tom Deiniger е от 2010г. но пък това изобщо не я прави демоде:

Във връзка с манията за покупки по време на празниците е следващото предложение. Всъщност идеята на автора й Anthony Schmitt не е да иронизира “шопинг терапия” (жалко) или да привлече купувачите в Санта Моника, Калифорния (супер). По-скоро е нещо средно, според него количките за пазарене могат да бъдат символ на щедрост и милосърдие към всички онези, чиито цял свет се помещава в една количка за пазаруване, която ние приемаме за даденост. Е в нашите условия клошарите си нямат дори и тях, но на това му се казва разлика в благосъстоянието. Все пак идеята си я бива:

Ако бирата за вас е не просто питие и ви сенамират около 1000 бирени бутилки, това е вашата елха:


Всъщност по-странното в това “дръвче” не е количеството бутилки, а местоположението му: Шанхай явно и там обичат бирата не по-малко от нас.

И накрая моя фаворит. Дали защото е от рециклирана хартия, или защото картона носи частичка от живеца на дървото от което е направен, не знам. Но Англия си Англия, винаги с класа над останалите. Свалям шапка на създателя й Giles Miller

Дзън, дзън, дзън, дзън, дзън, дзън – отсечени елхички само на сън, дзън, дзън!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.