Утре е 22 март

Не знам колко зелени сте били в четвъртък, но утре трябва да сте сини.

Водата покрива 71% от планетата ни. От всичкото това огромно количество – 97% е солена, 2.4% е в ледниците и едва 0.6% се намира в реките и езерата – твърде малко сладка вода, за нарастващото население, земеделие и индустрия. ООН обяви 2005г. – 2015г. за десетилетие на водата, а от 1993г. 22 март е обявен за световен ден на водата. Вече 6 години ООН работи в две основни насоки:
– важността на прясната вода и нуждата от осигуряване на лесен достъп до нея (слаборазвитите страни без изградена ВиК инфраструктура);
– насърчаване на устойчиво управление на ресурсите на прясна вода (в индрустриализираните райони).

Акцента през 2011г. е водата и нарастващия брой на градското население (близо 3.3 млр. души живеят в градове) – “ВОДА ЗА ГРАДОВЕТЕ: да отговорим на градското предизвикателство”. Аз като градско чедо, свързвам градовете с голямо замърсяване и прахосничество на ресурси (енергийни, водни, човешки). Ето защо предизвикателствата пред местните ВиК-а дружества не са малки. Добрата новина е че има адски много добри практики по света, а лека полека ще бъдат и въвеждани у нас. Ако не вярва, повярвайте, защото водата на тази планета не е само наша и тези които вече са взели мерки и са инвестирали в правилното управление на вода, няма да ни позволят да си прахосваме и замърсяваме на воля. Пък и самата природа си има механизми да се справи със замърсяването от нас.

Започвам със световните добри практики, които не са от вчера, но аз разбрах за тях – горе долу вчера. Например пречиствайки водата от градската канализация, може да бъде извличан биогаз.Точно така стоят нещата в Будапеща, където 90-100% от утайките при пречистването на отпадните води,се използва за производството на енергия от образуваните газове. Водите от канализацията, могат да бъдат използвани и като „климатик“, не е нова практика сгради да бъдат отоплявани или охлаждани от ВиК дружествата. Добрата новина е, че Софийска вода, обещават да направят подобна „зелена“ крачка със синьото гориво – водата. Пожелавам успех на начинанията им свързани с екологията и обещавам, че ще следя с интерес какво се случва или не при тях.

Във Варна, картинката с канализацията и пречистването на отпадните води е малко по-блатна. Както стана ясно, нова пречиствателна станция на Златни пясъци, ще има някъде около 2014г., а до тогава стискаме палци на природата и по-скоро на раците. След като ние не можем да се справим със себе си и боклука си, природата си има начини поне за сега. Варненските океанолози отдавна са наясно, че черната мида сериозно е намалила популацията си, което е тревожно, защото тя играе ролята на естествен филтър за морската вода. Добрата новина от Института по океанология към БАН е, че ролята на черната мида е поета от вид малки дънни раци, които също пречистват морската вода. Успех на раците и дано и мидите се включат активно в близко време, защото имаме нужда и от доста «живи филтри».

Но утре все пак е деня на водата и трябва да го отбележим по някакъв начин. Ако не се сещате за нищо, нека ви подскажа няколко неща. Всъщност, ако тръгнем от основното, най-присъщото за човек състояние – мързелът, май трябва да почна с нещата които не трябва да правите и които са подобаващи за утрешния ден. Ето ги и тях:

– Поне днес пропуснете ваната, ако не сте фенове на естествени телесни аромати, тогава просто си вземете бърз душ;
– Ако сте спортна натура, която ходи да плува няколко пъти седмично, утро просто пропуснете това занимание;
– Пак по случай деня на водата, може да пропуснете миенето на чинии днес, а ако сте го пропускали вече цяла седмица, можете просто да изхвърлите мръсната посуда … или да я измиете под по-тънка струя. Забелязвали ли сте когато няма вода и си поливате от бутилка за да измиете нещо, колко по-малко вода използваме? Значи може.
– И накрая поне днес не използвайте почистващи препрати: никакво веро, прах за пране, препарат за плочки, фурни и т.н., нека си починем от чистенето, а природата от нас,

Така ето и няколко идеи, за това какво може да направите за отбележите деня на водата. Може да пиете повече вода или направо само вода и ако някой ви изгледа странно или ви попита: Какво ти става човече? Още по-добре, значи сте привлекли вниманието и сега просто трябва да го насочите в правилната посока – към водата и грижата за нея. Утре бъдете колко си искате странни, облечете се целите в синьо, разхождайте се с туба с вода в офиса, направете първото нещо, което ви дойде на ум като се събудите. И не забравяйте, когато привлечете вниманието, просто да го насочите в правилната посока. Аз си избрах, утре да отида до морето, колкото и гадно да е времето, колкото и пренаселен да е плажа, ще ида и ще прекараме 20 мин. Насаме, само аз и то, в мисли за това колко синьо може да е, колко чисто може да е, колко живо може да е, колко хубаво може да е. Защото положителното мислене никога не е излишно. Е аз ще съм там утре в 12:15, ако искате се присъединете и вие.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.