Хълм на чудесата

Едно от големите достойнства на Европа е виното. Разбира се това е и едно от големите достойнства нашата татковина – хубавото българско вино и особено домашното. Чак да му дожалее на човек, че зимата си отива и заедно с хубавата топла винена глътка. А докато дойде следващия подходящ сезон можем да отидем там където се ражда вълшебната гроздова напитка – на полето и малко под него.


Италианците са луди и то не само заради храната, мафията и футбола. Луди са и поради отношението си към живота. Да вземем на пример лозовите насаждения между Флоренция и Сиена на семейство Антинори. Хората знаят как да стоят добре в бизнеса, да ценят всяка педя земя и да се модернизират. С други думи – разбират си от работата и снимките по-долу го доказват недвусмислено.

Удивително е как една сграда простираща се на 530 000 кв.м. може да бъде почти незабележима и в същото време доста функционална: една земя – две предназначения. Лозови насаждения отгоре и винарна отдолу. Пести се място, пестят се ресурси за транспорт, пести се време, а хълма Firenze-Siena си остава все така зелен, плодороден и доходоносен.

Всъщност комплексът се състои от 7 отделни сгради с различна височина и размер в зависимост от предназначението си. Тук има както обичайните съоръжения и места за направата на качествено вино (дестиалтна, изба и т.н.) така и ресторант, музей, библиотека, конферентна зала, дегустационна част, магазин и административна част.

Едно наистина уникално място, което всеки почитател на виното няма как да не се изкуши да посети, а дори човек да не пие вино си мисля, че спокойно може просто да заживее на това място.

Специални отвори в тавана позволяват на естествената светлина да достигне там където е нужна. Освен естественото осветление, използваните материали също са естествени – основно теракот, който позволява поддържане на нужната температура и „дишането“ на сградата. С други думи ефективно и ефектно.

Определено шестте века опит в производството на вино е научило на това, онова семейство Антинори – как да правят хубаво вино и как да използват всеки земен ресурс по най-добрия възможен начин. А на нас ни остава само едно – да научим италиански и да отиваме, кой знае може да си търсят дегустатори.

С благодарности към архитектурното Студио А+ за насоките и вдъхновението.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.