Чиста като кориандър

Със септември идва времето на дъждовете и пълноводието. Вода, вода, вода, но не навсякъде тя е годна за пиене, затова борбата за чиста питейна вода продължава. Учени установили че кориандъра може да помогне за тази цел. Установили са, че нещо толкова просто като подправката за зеленчуковата супа може да пречиства водата от олово и токсични вещества. Природа, можеш ли я разбра? Е очевидно, да но с малко повече упорство, желание и необходимост.

koriandyr

Досегашния най-популярен начин за пречистване на водата са няколко технологични метода, разчитащи на активния въглен. Недостатъка обаче е, че тези технологии обичайно са твърде скъпи за развиващите се страни. И ето го Douglas Schauer, който е почти като супер мен – истински учен, с простичко решение. Schauer фокусира изследването си върху биосорбенти, евтини и устойчиви алтернативи разчитащи на микроби и растения. Предимството, когато филтъра на каната ви за вода се изхаби, просто излизате на двора набирате малко пресен кориандър или други подобни листа (той е от семейството на целината, магданоза и моркова) и сте готови – имате нов филтър и чиста питейна вода. Предимството на кориандъра – че не е претенциозен и може да се отглежда почти навсякъде, а най-разпространен е в райони където проблема с чистата питейна вода е реален (Южна Америка и Югоизточна Азия).

Причините за успеха му в пречистването на водата се дължина на неговата структура. Архитектурата на неговите външни клетъчни стени, прави треволяка идеален за абсорбиране на токсични метали като олово. И разбира се най-добрата новина е за на края, оказва се че този метод дори е по-ефективен от конвенционалните такива. Поздравления проф. Schauer.

koriander_2


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.