Ягоди по гренландски

След риболова с Greenpeace предната седмица, сега отиваме да берем ягоди в Гренландия. Изненадата е пълна – леденият остров преживява истински земеделски бум, дължащ се на омекващия климат под влиянието на глобалното затопляне. Това последното май никой не го оспорва вече.


Гренландия преживява истински селскостопански бум. Само за две години реколтата от картофи се е удвоила (данните са за 2008 спрямо 2012г.), като очакванията са през тази година производството на зеленчуци да се удвои спрямо 2012г. Това е добре дошло за една ледена страна, която все още е силно зависима от Дания (нейният колонизатор), която е освен доставчик на хранителни продукти и на финансови средства – 600 млн. долара от бюджета на страната е субсидия от Дания (или близо 50% от целия бюджет). Ето защо политиците така силно се радват на затоплянето на климата в страната и ръста в селското стопанство.

Доволни са и самите производители ако преди 10 години земеделието в Гренландия се е свеждало около 15 вида зеленчуци, то днес те вече са 23. Освен традиционните картофи и зеле, вече се отглеждат фасул, грах, мащерка, ягоди и др. Всъщност ако седнете да ядете в някой от класните ресторанти в Копенхаген и си поръчате и си поръчате, то най-вероятно ще ви сервират гренландски ягоди за десерт.

Но докато едни се радват на напълнелите лосове и изобилието от паша, билки и зеленчуци, други поглеждат към обратната страна на медала. Всъщност предното лято в Гренландия освен че е било по-дълго и по-топло е било и по-сухо. Дъждовете са намалели през последните година – две, като се допуска вероятността скоро земята да има нужда от напояване, интересна идея предвид факта че 80% от страната са покрити в лед. Въпреки това през миналото лято Гренландия може да се „похвали“ със сериозно наводнение. Като чели този суров и мразовит остров, все повече започва да омеква и да се топи, като проявява всички симптоми на висока температура и лош обмен на веществата. Е пролет е настинките са нормално нещо, стига да не достигнат дробовете.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.