Тези дни си е малко хладничко и понеже не е хубаво да започнем новата седмица зъзнещо подбрах 3 стоплящи проекта – заредени с много енергия. Та се надявам и вас да ви „перне тока” и да ви зареди достатъчно, за една енергична седмица. Скачайте на борда за да обиколим 3 от най-големите и смайващи соларни проекта на нашата малка, но слънчева планета. Тура включва няколко интересни сгради и кула с неповторима гледка.

Solar Ark
Какво ли не правят хората когато имат годишнина: скачат с бънджи, купуват си скъпа кола или бижу, отиват на някое екзотично място или пък правят луд купон. Како ли не правят компаниите, когато имат годишнина: премиални за служителите, скъпи подаръци за партньорите, голямо фирмено пари. Ето обаче една идея какво още човек или компания може да направи за годишнината си: най-голямата в света фотоволтаична система. Е това не е по джоба на всеки, но пък на един производител на слънчеви колектори като Sanyo е. Възниква обаче малък проблем с високоефективните нови панели на компанията и те биват заменени със монокристалните такива. Така ефективността спада и днес Solar Ark произвежда вместо 3.4 MW, 500 000 kWh годишно.

Въпреки че мега проекта не се увенчава с очаквания успех, сградата си остава уникална със своя дизайн и си струва да бъде видяна. Освен красивата фасада от 5000 слънчеви панела, Solar Ark е покрита и със 75 000 цветни светодиода които позволяват да се изрисуват светлинни картини и да се изписват надписи върху фасадата. В нея се съвместяват миналото и бъдещето на компанията: музей и лаборатория. Безспорно Soalr Ark в Япония е нещо красиво:

Най-голямата соларна офис сграда в света
От Япония към Китай, които са световния лидер при слънчевите панели (не ме питайте по кой показател точно, прочетох го в един сайт ). Та най-голямата офис сграда в света захранвана изцяло с енергия от слънцето се намира в град Дджоу, провинция Шандун. Площта й е 75 000 кв.м. и включва офисна част, изложбени центрове, бази за научни изследвания, образователни зали и хотел. Дизайнът на сградата е вдъхновен от принципите на слънчевия часовник.


Аз лично не намиран сградата за някакво дизайнерско постижение и определено не външния й вид е най-голямото й достойнство, но като площ и приложение на соларни панели – признавам е внушителна.

Соларни кули
Идеята за соларните кули датира още от 1980г. Днес Австралийската компания Enviro Mission Ltd. се е за хванала за реализирането на поредния си такъв проект в Аризона. Идеята на технологията е простичка. Съоръжението се състои от висока кула (в случая 2), основата на която е покрита със специален материал. Последния абсорбира слънчевата радиация и нагрява въздуха между земята и покритието. Нагорещения въздух се засмуква към центъра където преминава през турбини и генерира енергия, след което преминава през кулата и се изхвърля на височина от 730м. в конкретния случай. Технологията има своите предимства в сравнение със слънчевите панели.


Тук не е нужна постоянна слънчева светлина за да се генерира електроенергия, тъй като компания е разработила специално покритие. То поглъща радиацията и излъчва топлина с контролируем процес, което позволява затопляне на въздуха и през нощта. С други думи соларните кули произвеждат електроенергия денонощно.
Между другото подобни съоръжения са и туристически атрактивни обекти, както заради технологията и така и заради гледка от врха на кулата. Ето и тази в Севиля, Испания:

Ако горните 3 проекта вече са реализирани или почти готови, то в четвъртък очаквайте други 3 които обещават да съживят градините на Семирамида, но в пустинята Сахара и да покажат че Ватикана е доста напредничев и зелен град.

Статията е по идея на проектантско бюро Студио А+ Варна


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.