Август е. Всички свързват този месец първо с море и после с всичко останало. Макар за мен той да е най-претенциозния, защото обичайно през август се увеличават баловете вълнение и не е най-подходящ за плуване, освен ако не сте риба. Ето още нещо характерно за месеца, но и не само конкретно за този – рибата. Море и риба, добра комбинация. Океан и много риба – още по-добра комбинация. А най-добрата комбинация може би е мексикански залив и риба меч. Уникално заедно и поотделно. Аз обаче ще се концентрирам върху рибата меч.

Оказва се че този рибок, който достига размери до 4,5 м. и тегло до 10т. е най-бързата риба в океана. Аз това сефте го научавам и покрай тази новост за мен, реших да разровя още малко та да видя има ли други любопитности около рибата меч. Но да караме едно по едно скоростта, която достига рибата меч е до 110 км./ч. Едно олимпийско сравнение, в спринта при мъжете на 100 м. си говорим за скорост от около 37 – 38 км/ч. и то само за изминаването на 100 м.,при плуването на 100м. бруст при мъжете пък скоростта е някъде около 6 км/ч. Та рибата меч очаквано изминава доста по-големи разстояния и се слави със своята издържливост. Рибарите я познават, като една от най-трудните за улов, но за това пък е истинско предизвикателство за тях, тъй като плувеца с часове се бори за свободата и живота си и никак не се дава без бой. Здрав дух и здраво тяло, като истински спортист.

Освен сериозните скорости която развива рибата меч прави впечатление и с още нещо – своя цвят. Може да я видите в различни разцветки вариращи от наситено сиво до преливащо лилаво и дори сребристо. По-интересното обаче, е че тя нещо като хамелеон. Умее да мени цвета си. Например, когато е развълнувана примерно по-време на лов на сардини, става светлосиня или пък жълтееща. Така шашка малките сардинки, които сигурно си казват: “Я подводна дъга” и хопала рибата меч ги изкльопва.

Всъщност лова на рибата меч е доста сложна игра, която включва комбинация от висока скорост, смяна на цвета и резки завои целящи да изолират малка група от рибки от основния пасаж. Спортист, ловец и естет – 3 чудатости в една риба.

И накрая ще завърша с нещо в подкрепа на бедните сардинки 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.