Post_00Ако обичате пъзелите и конструкторите, то сигурно често или поне от време на време сглобявате такива. Или пък сте се преориентирани към по-сложните варианти свързани с моделирането. Независимо коя от тези страсти ви увлича, то има провокация към вас. Какво ще кажете да си сглобите сами, своя първи електромобил. Признавам доста амбициозна задача, но оказва се не чак толкова сложна.

Накратко казано говорим си за TABBY първата така наречена отворена система (open source) с право на движение по пътищата. OSVehicles стои зад тези чудновати превозни средства с възможност сами да си сглобите за около час своя автомобил. Това пък позволява и сами да го модифицирате съгласно собствените си разбирания за удобство, сигурност или пък екстравагантност. Моделът се предлага в няколко разновидности, може да е хибрид или изцяло захранващ се с електроенергия (TABBY / Urban TABBY). Е има го и в конвенционален вариант на горивната система, но това не представлява интерес, че кой си няма нормален замърсяващ автомобил. Разбира се може да избирате и между дву- и четириместен. И най-важното разбира се – скоростта. Максималната е достатъчна за градски условия, а и за къси дестинации – 80 км/час.

Post_01

Конструкцията е отворена за модификация, за тази цел трябва само да си свалите плановете на автомобила от сайта на OSVehicle и да оставите въображението и инженерната мисъл да намерят нова пресечка точка в модификациите по шасито или двигателя.

Post_02

Като цяло идеята е мисля е страхотна, да имаш достъп до чертежите и избор какво искаш да има в автомобила ти и накрая сам да си го сглобиш. Е разбира се това удоволствие за сега излиза доста солено. Ако решите да си купите всичко от тях цената варира около 4000 евро. В зависимост от то детайлите които си купите цената може да се качи или да падне. Определено интересно занимание за почивните дни – да се похвалиш че този път не си сглобил пъзел с 5000 детайла, но пък си си сглобил автомобил. Определено нещо което ще се хареса на мнозина българи, не малка част от които прекарват всяко свободно време под автомобила или в идеи за това как да го направят минимум батмобил 🙂

Post_04

Забавно, практично, екологично и удобно.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.