Утре е 6 септември 2011г. и въпреки, че от Съединението на Княжество България и Източна Румелия са минали вече 126 години все още има хора, които не знаят какво е станало на тази дата през 1885г. Това си е нормално разбира се, винаги ще има необразовани хора. Притеснително е ако броят им е голям. Какво значи, голям брой ли? За мен лично ако има дори и 1 човек от моето лично обкръжение, който не знае този факт. Надявам се да поправя това, също така се надявам и на още нещо – всеки който не знае нищо за 6 септември 1885г., да не се срамува да попита. И така аз за утре си имам личен ангажимент – да се похваля на колкото се може повече хора какъв ден е точно този. Денят обаче е дълъг и има време за много неща.

Обратно към думите, според тълковния речник “съединение” значи: Събиране в едно, обединение. Е редно е да направя и аз нещо съединяващо се на 6 септември. Понеже за обединяването с хора са нужни както самите хора, така и обща цел, ще започна с нещо по-лесно. Най-естествените неща за човека са, връзката със земята и знанията. Ако и вие чувствате, че градския начин на живот ощетява контакта ви с тези два важи елемента, то наваксайте. Това което аз планувам е един ден спокойствие сред природата. За целта са ми нужни:
– постелка за земя, нещо такова или пък не чак толкова скромно 😉

– книга или по-добре няколко

– листи и молив, никога не се знае къде ще ви щукне блестяща идея

– нещо за пиене и ядене, умствената дейност гори доста енергия

Останалото е в наши ръце. А аз смятам да потренирам още от днес.

П.П. рецептата може да бъде подправяна и подобрявана по ваш вкус


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Vasil Kunchev
    2011 сеп. 05

    На тази дата е нарушен един законен международен правен акт-договор.Този договор определя според старото римско правило „реституцио ад интегрум“ границите отпреди турската инвазия.На новото васално българско княжество се дават старите васални територии на Шишман,Видинското и Добруджанското „царства“.На византийската територия ,която е била отпреди инвазията,след прогонването на агресора се възстановява това което е било отпреди- Източна Румелия/Византия/.Прави се разлика от Западна Румелия-Западно римска империя както се га Гърция иска Македония да се нарича Северна Македония.Прекрасно е че в Изт.Румелия почти половината население е българско,което е мнозинство и то поема управлението.Прекрасно е че няма пукнат турски войник.Прекрасно е че почти няма данъци,а има огромен необятен пазар.Прекрасно е ,че основният закон-Органическият устав е написан от французи,германци и швейцарци и то от най-свободолюбивите представители на рези страни,които са направили най-либералната конституция в света за онова време без цар както искаше Левски.От Аспарухово до Бойково време никой не е живял толкова добре по тези земи както през тези 7 години.И тогава неуспелите опозиционни политици от княжеството направиха окупацията,която сега наричаме съединение със северозападнала България.Това е все едно сега Костов и Станишев да присъединят Македония защото сега са без власт и без други неща.Или както се казва добре ‘че северна Гърция не остана към България,че иначе нямаше да има къде да ходим на море.