Бананааа

Природата ни дава всичко от което се нуждаем, а ние само трябва да отворим достатъчно широко очи за да открием възможностите, които ни предлага. Веднага давам едно вкусно доказателство в лицето на банана.

Този уникален плод не само е доста полезен за мозъка, сърцето и кръвното налягане (заради калия), но той е уникален и със своята „опаковка“. Плода всъщност е перфектния продукт, защото си има собствена идеална опаковка, която го защитава и е лесна за отстраняване, за да стигнем до същинската, вкусна част. Оказва се обаче че кората на банана може да е доста полезна не само за да защитава сърцевината на банана, а може да преобърне петролния бранш. Най-любопитното е, че това го доказва 16 годишната Elif Belgin от Турция.

Elif Bilgin започва да изследва кората на банана преди две години (едва на 14). След като разбира че кората на мангото е използвана за производство на пластмаси, преценява че банана също може да бъде използван с такава цел. Отнема и цели 2 години за да докаже тезата си: от кората на бананите може да се прави био-пластмаса, която не се разгражда и може да намери приложение в медицината, а и не само там. Дали това ще е края на петролните пластмаси е рано да се каже, но е един добър пример за това че бъдещето е в науката и в децата, а ние трябва да направим възможното да им дадем среда за изява. Което включва един по-сигурен, по здравословен и по-чист свят, в който учените и децата трябва просто да разгърнат потенциала си.

За това не е достатъчно просто да има Scientific America, чиито награден фонд ще позволи на Elif да учи медицина. Не е достатъчно да има Google Science Fair, които да дават среща на умните деца с проекти като пластмасата от банан или пък фенерче захранвано от топлината на тялото. Нужни са училищна и семейна среда, които да дават възможност децата да създават и да грешат, за да открият това в което наистина са най-добри и да се развиват. Това обаче изисква търпение и постоянство, пример за които е отново Elif Belgin. Едно 16 годишно момиче, което 2 години разработва своя метод за производство на биопластмаса от банан, за да спести на природата петролните разливи. На пръв поглед абсурдно, но пък в Тайланд ежедневно се изхвърлят 200 тона кори, така че кой знае 😉

Успех на всички, които вярват в това което правят, а онези които имат съмнения, нека просто си дадат малко време и резултатите сами ще отсъдят.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.