Безглутенови палачинки

Рецептата за кокосови палачинки има за цел, не да се самопохваля – защото не е моя. Шокирах ли ви? Целта й е да споделя какво ми е харесало в безглутеновите палачинки и какво не.
Любимите ми рецепти из интернет са тези с много красиви снимки и много-малко текст. Ще се придържам към това и току виж почна да харесвам още повече и себе си. Но много често тези красиви кулинарни рецепти, всъщност са несполучливи. Понякога причината е в мен – изключително невъзможно, рядко, но веднъж в хилядолетието се случва (признах си). А понякога просто човекът от който я взаимствам е естет, но има различни от мен критерии за вкусна храна.
Ако и вие обичате да експериментирате с малко вам известни рецепти и различни кулинарни блогъри, то се надявам да ви е полезна новата ми категория „Храна“

Малки кокосови палачинки със златист загар. Дали искате да ги изядете - прочетете и преценете дали рецептата си струва.
Рецепта за кокосови палачинки

вкус: 4 консистенция: 6 трудност: 1 време: 20-30 мин.

максимален брой точки 10

2 бр. големи яйца (L или около 63 гр. всяко)
2 с.л. кокосово брашно (по 10 гр. всяка)
1/2 ч.л. хлебна сода
5 с.л. мляко (животинско, ядково или вода)

Разбъркваме яйцата и мляко. Прибавяме безглутеновото брашното и содата. Хомогенизираме сместа – разбъркване + изчакване (около 10 мин.) кокосовото брашно да поеме влажност и да набъбне. Печем на тиган върху който няма да залепнат, на малко под средната за котлона температура (при 9 степенна скала аз пека на 4). Загребваме една непълна супена лъжица от тестото и оформяме малка палачинка, до нея слагаме следващата и така между 6-7 палачинки. От тази доза излизат около 18 палачинки (в зависимост от размера).

Бележки:
? има разлики в кокосовото брашно, ако сместа ви стане прекалено гъста значи е по-„жадно“ (хидроскопично) добавете още мъничко течност без да го удавяте;
? поради естествената сладост на кокосовото брашно, очаквах палачинките да имат лека сладникава нотка – е нямат, вкусът е концентрирано яйчен, като на омлет;
? основно предимство на рецептата е, че въпреки кокосово брашно консистенцията на палачинките е приятна, като се усещат характерните за безглутеновите брашна малки зрънца (подобно на оризовото).


??Благодарности за рецептата към Healthy with Deni и към всички, които обичат да пишат градивни коментари под публикациите в интернет – наистина е полезно. Но при мен няма да се случи, защото коментарите са забранени поради разни хакерски причини (фръц), затова ако искате да дискутирате ви чакам в социалните мрежи Eko-Exo.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.