Post_1
През европейската седмица на мобилността, а именно тази изтичаща между пръстите ни (16 – 22 септември) Пътна полиция провежда кампанията „Безопасно с колело“. Целта е повече велосипедисти, но по-важното е всички те на 100% да се приберат у дома здрави. В световен мащаб велосипедистите се увеличават, особено в развитите европейски столици и градове. За съжаление обаче с това се увеличава и процента на пострадали. За това полицаите излизат за да напомнят или за жалост да научат велосипедистите какво е нужно за тяхната лична безопасност. Странно, но обичайно приемаме полицаите като санкция, пречка, неприятност. Е уверявам ви, че всъщност работата им не е лека, защото трябва да се грижат за нас шофцори, пешеходци и велосипедисти. А това обичайно е тежка задача, предвид факта че голяма част от движещите се по улиците не знаят основни правила, които са простичко разписани в Закона за движение по пътищата. Да още една притеснителна думичка – закон, обаче в случая говорим за няколко реда текст (чл. 79 – 81) които могат да спасят тези 18 загинали и 294 ранени от началото на годината до сега (за България си говорим нали). И понеже искам да има велосипедисти, и виждам че във Варна те наистина се увеличават въпреки липсата на условия, реших да помогна с няколко предложения за спокойно каране по улиците, дори и нашенските.

В световен мащаб инцидентите стават основно в тъмната част на денонощието и в завои, когато напрактика шофьорите, особено тези на големи МПС-та (камиони и автобуси) не виждат завиващия велосипедист. Тъй като в Англия 79% от случаите са такива, а там може би скоро ще стигнат 97% придвижващи се с велосипеди 😉 Емили Брук- британски дизайнер, измисля нещо простичко което може и да е решението на проблема. Велосипед с лазер, почти като Дартвейдър, ама мисля по-дълъг – цели 5 метра:
Post_2
Post_3

Изглежда весело, може да се ползва и за купони, но всъщност животоспасяващо макар и толкова просто.
Post_4
Post_7

И наистина имат нужда от него в град като Лондон където всеки ден над половин милион се предвижват с велосипед и естествено черната статистика е доста по-стряскаща: около 3000 нещастни случая за 2012г., от които 100 с фатален край. Е те си имат велоалеи, но си нямат лазерчета. Не подценявайте правилата, задължително вечер трябва да сте със светлоотразителна жилетка, а относно изправния фар, стоп и светлоотразители по самото колело няма смисъл да коментирам изобщо. Вижте обаче нещо на което обичам да натъртвам, не карайте един до друг – забранено е, опасно е, глупаво е. И в тази връзка едно симпатично превантивно средство, което просто не позволява карането един до друг:
Post_6

В тази чудесия велосипедиста е легнал, но шанса да заспи е малък особено ако се казва Sebastiaan Bowier, холандецът който постави скоростите с велосипед на друго ниво: 133,78 км/час с велосипед. Уааау, няма да ви доскучее, няма да ви се прииска да карате успоредно на другарчето си, няма да имате причини да карате по тротоара, единственото което ви трябва е тази чудесийка, пустинята Невада, малко тренировки и малкоспонсори. Е ако не ви се намират тия дреболийки, тогава ви предлагам просто да си стегнете своя велосипед и да не чупите радарите на КАТ, по възможност не чупете и нищо 🙂
Със здраве,

п.п. не забравяйте – 22 септември, европейски ден без автомобили. Че на кой са му и притрябвали освен ако не са Тесла, но за тях някой друг път.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.