Честито варненци! От вчера града ни се сдоби с нов филмфест на който пожелавам да стане традиционен. В сряда стартира филмовият фестивал „Другото лице на глобализацията“ който ще продължи 3 дни, с други думи 20 – 22 юли. Хубавото е не само, че е „Вход свободен!”, но и че тези които са пропуснали вчерашните прожекции днес могат да си наваксат.

Аз лично успях да гледам двете вечерни прожекции на филмите „Пазителите на Земята” и „Всичко, което блести”. Според мен първият е по-смисления от двата. Разказва за един млад канадец Микаел Рию, който по-случайност става еко активист без сам да разбере. Стига да вярвате в случайността ;). В началото на неговия път, той е бунтар, но след години борба за да спаси своята река, годи в опознаването на чуждия опит и проблеми из целия свят, той преосмисля позицията си и залага на диалога. Без да се отказва от първоначалните си цели, продължава напред но с преосмислен подход. Като цяла филма е по-скоро емоционален и се опитва само да фиксира част от многото екологични проблеми по света и някои възможни решения. Основния извод, който следва от това е, че проблемите са свързани, и често пъти се препокриват. Като че ли основната идея на автора е била не толкова да ни информира, а по-скоро да ни провокира. На мен лично от целия филм ми хареса основно идеята, че търсенето на вина в лицето на държава, община, корпорации и т.н. е вече адски демоде и супер безполезно. Време е за действия, време е да вземем нещата в собствените си ръце и да поемем отговорността за проблемите и техните решения. За съжаление, филма „Пазителите на Земята” няма да бъде повторен в рамите на фестивала, за разлика от втория от горепосочените.

Филмът „Всичко, което блести” разказва за добива на злато с цианид в Киргизстан. Всъщност, във видеото се каза твърде малко за самата технология. Това на което бе наблегнато е инцидент при доставянето на 2 тона концентрирани цианид, при който се отравя местната река и тежките последиците от този инцидент. Корпоративните интереси и тези на местното население, бяха на фокус, но липсваха конкретни факти поради страха на хората да приказват по темата. Определено огромна екологична катастрофа, но на мен лично ми бе интересно да разбера какво се случва с използвания цианид след извличане на златото. Искаше ми се повече информация за самата технология, като процес и остатъчните материали – колко и как точно вредят или поне малко повече разследваща журналистика. Темата е доста дълбока, но филма по-скоро не е. Все пак това е моето субективно мнение. За тези които пропуснаха ”Всичко, което блести”, нека напомня че втората му прожекция е днес от 14:00 часа във Фестивален и конгресен център – Варна. Цялата програма на фестивала може да намерите тук, надявам се да си харесате нещо.

Аз лично чакам късометражните ленти на Greenpeace, които започват днес точно в 18:00, а мястото е Кафе-театъра на Фестивален и конгресен център. За всички, които се вълнуват по темата за ГМО в 20:00 пак там, ще започне прожекцията на „Давид срещу Монсанто”. Надявам се днес публиката да е малко по-освободена и да се получи дискусия по някоя от лентите, защото организаторите определено има какво да кажат. Илиян Илиев е един от основателите на Обществен Център за Околна Среда и Устойчиво Развитие – Варна (ОЦОСУР), той поне за мен е лицето на кампанията „Лист по лист”. Ако не знаете за кампанията, може да прочетете тук. Друг ценен събеседник е представителя на Greenpeace Елица Петрова. И двамата има какво да кажат за еко проблемите в България, за възможните решения и това което вече се прави. Определено ценното на подобен род фестивали е срещата със съмишленици, обмяната на идеи и информация. Така че независимо дали се вълнувате от филмите или от хората и дискусиите, заповядайте. Ще се видим там, а дано и догодина пак 🙂


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.