Една от основните ми цели, като започнах да правя eko-exo бе заселването на боклука. Според мен и той си заслужава свой истински дом, в който ще си се чувствата най-добре. Да, все за боклука говоря и особено за онзи безпризорния, скитащ се по улици и градинки, търсещ своето местенце. А мястото му трябва да намерим ние, неговите създатели. Боклука не е нещо лошо и не следва да се борим с него, напротив той е нещо полезно, което може да бъде използвано по много и различни начини. До един момент в който неименуемо трябва да отиде в контейнера за боклук. Дали в кофите за разделно събиране или в общата решава всеки един. Но няма място за размисъл, че трябва да е в кофа.

Тази елементарна логика е известна на повечето, едни просто я следват, други я прокламират, а трети даже не се замислят за това, защото е нещо толкова естествено и нормално боклука да отива в кофата. Обаче има и такива, които пак не се замислят, но не се замислят върху това за какво всъщност служат контейнерите. Та трябва да им се обяснява, демонстрира и напомня. Попадала съм на много впечатляващи кофи за смет, които провокират да им се обърне внимание и да бъдат използвани. Едни са забавни, други говорят, трети ти дават бонус точни, четвърти просто са чисти и спретнати. Днес обаче попаднах на една кофа за боклук, която определено прави впечатление и е трудно на който и да било да не я забележи.

Висок 2 метра и половина, няма начин да не бъде видян, а подобен нетипичен размер на кофа за боклук провокира към размисъл и понякога и до действия. Гигантското кошче за боклук обикаля Копенхаген и провокира минувачите, смелчаците даже се пробват с педала за да видят дали капака ще се вдигне. Е дори и капака да не се вдигне, надявам се интелектуалното ни ниво да се вдигне и боклука най-после да си намери място. И тук не правя препратка към изборите в неделя 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.