4ти август е, и ми звучи някак много ваканционно. Независимо къде сте, никога не е излишно да имате на ум още една алтернатива за отпуската. Моята представа за истинска почивка, е пълна смяна на обстановката, но стандартното ходене по хотели и курорти някак не ми е достатъчно. Винаги когато се разхождам по чуждите улици, се заглеждам в местните къщички и се чудя: Какво ли е да живееш тук? Твърде рядко почивката през тур оператор може да ти даде този отговор, но има ваканции които наистина те правят част от новия, свят който си посетил. Днес ще разкрия пред вас един нов вид туризъм, този на доброволците.

Има една поговорка „Ако живота ти предлага лимони, направи си лимонада!”. В другите страни освен, че я използват я и практикуват. Ако имаш проблем с даден животински вид и ти трябват доброволци, развий туризъм. Ако си турист на който са му досадили стандартните туристически пакети, услуги и обслужване, стани доброволец във ваканция. Идеята е не само да се посети даден континент, страна, град или остров, а хората които я посещават да я опознаят и то не само като туристическа дестинация, но и като тяхно родно място. Смесване на културно-историческото наследство с ежедневния бит.

Пътуване до екзотични места като Кения и Камбоджа за да се потопите в нова култура, да научат ценни умения и да направи разликата в екосистеми и общности – това е идеята на доброволческия туризъм. Ваканцията като доброволец е доста активна, идеята е да си вземете почивка от нормалния живот и да се хвърлите в друг коренно различен живот. Може да станете изследовател на древни храмове, да отглеждате бебета кенгуру или да станете фермер в изолиран селски район, да защитавате застрашени видове като лемури и морска крава и дори да проучите последиците от изменението на климата в Арктика. Тези 13 пътувания предлагат невероятни между-културни преживявания, които ще разшири хоризонтите си и да ви накара да се почувствате по-добре за вашия принос към света. А за други, може да се появи идея за 14 дестинация в лицето на България, защото и ние имаме какво да спасяваме, развиваме и откриваме.

Дестинация N1: Спасяване на носорози в Кения

15 дни в африканската савана, изследвайки черните носорози. Така може да помогнете на учените да разберат как да спасят този изчезващ вид. Ръководител на изследванията е д-р Geoffrey Wahungu, който наблюдава начина и условията на живот при черните носорози. За повече информация , виж тук.

Коста Рика с мисия: спасяване на костенурките

Успеха на проекта Parismina Sea Turtle зависи изцяло от доброволците, които са ключовото звено. Идеята е защитаване на костенурките по време на най-уязвимия им период гнезденето на сушата. Основната работа на един доброволец е в пряк контакт не само с местните, но и със самите костенурки: броене и събиране на яйца, грижа за малките бебета костенурки. Цената на пакета зависи от вида на настаняване: хотел, местна колиба или къмпинг.

Разкриване на произхода на „Ангкор ” в Камбоджа

Ако сте фенове на Индиана Джоунс или Tomb Raider , това е доброволческата ваканция за теб. Може да направите първи стъпки в археологията в невероятно сложните и загадъчни храмове на Ангкор в Камбоджа. От 7 до 14 дни в търсене на нови праисторически обекти, в измерване и заснемане на откритите находки и пр . Таксите започват от 1925 $, а доброволците отсядат в хан. Следващите експедиции до там са планирани за януари и февруари 2012 г. така че има време да спестите сумата. Инфо тук.

Работа с уолаби в Куинслънд , Австралия

Уолъбито е вид малко кенгуру. Работата на доброволците е да се грижат за най-застрашения видя Bridled Nailtail Wallaby, който е един от 45 вида кенгуру срещащи се в Австралия . В случай , че идеята ви допада, цената е 680 $ и се организират турове на всеки две седмици. Настаняването е в селски къщи, а храната е в обществена кухня или както му викахме като деца – „стол”. За повече подробности виж тук.

Устойчиво строителство в Израел.

За тези , които искат да придобият практически знания в строителството. И то какво строителство – забравеното ново еко -строителство използвайки природни и алтернативни методи и ресурси и още градинарство и създаването на изкуство от остатъчните материали (рециклиране чрез изкуство). Всичко това се случва в Кибуц Лотан в Израел. Доброволците живеят в домове от бали слама в „Еко – лагер“ за две седмици на цена от $ 550. Повече чети тук.

Научете повече за лемурите в Мадагаскар

Присъединете се към Azafady, благотворителна организация, на Мадагаскар, в защита на застрашени лемури на доброволно пътувания, които варират от 2 до 10 седмици. Всяка 10-седмичен блок започва през януари, април, юли и октомври всяка година и включва практически упражнения върху опазването и изследването. Събраните данни се използват, за да се подчертае тежкото положение на лемурите и други застрашени видове в района. Доброволците правят дарение от минимум 967 $ за първите две седмици на програмата, с намаляване на дарение суми за всеки две седмици след това. Хитро 🙂 инфо може да намериш тук.

Изследване на климатичните промени в Арктика

Може да получите информация за промяната на климата, от първа ръка, защото ще участвате в и изследването им и то на първа линия – на Северния полярен кръг. Екипи с доброволци за това пътуване в Арктика, отпътуват през септември, февруари, юни или август, за да събират данни за изменението на климата от гората до тундра в северната част на Канада. В допълнение към използването на високотехнологични научно оборудване доброволците получават пътуване с шейни, с моторни шейни, и дори практически курс как да си изградят и да живеят в иглута. Базирана в Чърчил Северна изследвания център, програмата е с дължина 10-11 дни и струва минимум 2995 $. Виж тук

Белиз

Една наистина гореща точка на биоразнообразието в която може да подпомогнете развитието на нови инициативи за опазване и изследване с Blue Ventures в Белиз . Тази програма за доброволци извършва оценка на устойчивостта на риболовните практики и ефективността на съществуващите защитени територии, правят се изследвания на кораловото разнообразие и изследвания на екосистемите в горите от мангрово дърво, които са сред последните убежища за застрашените видове, като: Западен индийски Манатий и американския крокодил Saltwater. Експедициите варират от 3 до 12 седмици, а таксите зависят от продължителността на престоя, и дали имате сертификат за изкаран курс по гмуркане. Инфо тук.

Поддържане на туристически маршрути в САЩ

Ако предпочитате да отидете до Съединените щати, има изобилие от възможности за доброволец на ваканция. Такива почивки се организират от Фондация “ Bob Marshall Wilderness“. Една такава дестинация са горите в Монтана, където може да се участвате в поддържането на пътеки и къмпинги. Доброволците могат да избират от проекти, които варират от дълги уикенди до едноседмични преходи, от сравнително лесни проекти до такива които са свързани с напрегнат туризъм. Виж тук.

Подобряване на селските райони в Румъния

Ако не ви се ходи много на далеч или пък си нямате село с дядо и баба , може да пробвате с почивка по съседски. За тези които се интересуват от подпомагане на общност в нужда, помислете за едно пътуване като доброволец, организирано от BTCV. В сътрудничество с Агора (неправителствена организация) BTCV се впуска в програми в нуждаещи се региони на света, включително Румъния и България. Доброволците ще опитат традиционния селски живот включващ поддържане на овощни градини, извършване на подобрения на съществуващите сгради и помагане за изграждане на нови такива. През първата седмица, ще отседнете в местно семейство, а през останалите четири дни ще бъде къмпинг. Малко повече тук.

Спасяването на Cheetah в Намибия

Cheetah е вид дребен леопард. Ако искате да му помогнете, може да участвате в неговото изследване срещу сумата от миниум 3,539 $. Въпреки, това дарение не е сигурно дали ще имате лични срещи с представител на този рядък вид леопарди. Тук.

Изследване на активен вулкан в Никарагуа

Ако искате да видите последиците от един активен вулкан върху природата мястото е Масая , Никарагуа. По време на изследването му, ще вземете проби от водата, ще изследвате газовете в района, може да видите лава на живо, както и екзотични тропически животни. Един такъв седемдневен тур, ще ви струва 2595$. Инфо тук.

И накрая Бахамите – морски гмуркания и изследвания

Звучи малко стандартно, но пък може да бъде и полезно. Един от трите най-големи бариерни рифове в света, е нелошо място за научна дейност. Учените са в процес на създаване на три нови защитени морски зони в него. Програмата включва изследователски гмуркания, но и такива с развлекателна цел. Периода на почивката варира от една до три седмици, а цената започва от 3 300$. Виж тук.

Стига да искате да сте полезни или да научите нови неща, има начини. А ако имате добри идеи и пратики приложеими в Бълграия, ще се радвам да им дадем трибуна. Приятни приключения от мен, с оцелелите ще се видим в понеделник, пак тук 😉

Източник: webecoist.com


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.