Вашата страстна седмица

Днес е първият ден от Страстната седмица, но желанието ми да задълбая в християнски догми и традиции е сведено до минимум. Не ме разбирайте погрешно, от дълги години Великден е моя любим празни. Той ме заразява с един особен дух, който надминава еуфорията около Коледа, тръпката покрай рожденния ми ден и щастието покрай именния. Всички тези емоции присъстват в седмицата, която е пред нас, но има и още нещо. Съчетанието между зараждащата се  пролет и желанието за прераждане и обновление. Ако не сте го усетили още, имам няколко идеи за вас, дано ви допаднат, ако ли не, дано поне ви вдъхновят за нови преживявания.

Понеделник: Тъй като е делничен ден използвайте обедната си почивка най-практично – отделете малко време за себе си.

Вариант 1: Отидете на обяд в някое хубаво заведение и когато дойде ред да си платите сметката, помолете сервитьора да донесе както вашата, така и сметката на посочена от вас маса. Помолете го да не вдига много шум, платете и продължете деня си по-ведро, защото сте предизвикали у някой друг искрени и положителни емоции на почуда и благодарност.

Вариант 2: Излезте на разходка в морската градина. Седнете на някоя пейка и се полюбувайте на шума на дърветата. Хапнете обяда си, прочетете любимия си вестник и на тръгване от пейката оставете на нея плик с 10 лв. затиснат с камъче.

Вторник: Всеки от нас има съседи, сред които ще намерите поне един който е самотник, или мечтател. Изберете си едно от двете, въпреки че много честно и двете понятия значат едно и също. След като сте избрали своята “жертва” може да направите няколко неща:

Вариант 1: Избрали сте възрастната съседка, която винаги е намръщена. Доста амбициозно, за което ви поздравявам, дори и да сте избрали вечно усмихнатата – пак сте се справили чудесно. Сега може да изберете един хубав пролетен букет, да звъннете на вратата й и просто да и го подарите. Независимо дали ще ви благодарят или не, гарантирам, че вие ще грейнете също като августовското слънце.

А ако желаете анонимност, то оставете подаръка си пред входната врата, звъннете и бързо се отдалечете от вратата. Другия вариант е да пратите някой, престорил се на куриер.

Вариант 2: Избрали сте съседа самотник, който често подминавате с едно бързо “Добър ден”. Дори и да е бил майстор сладкар, ако му занесете малко домашен сладкиш мисля че ще сгреете както своето, така и неговото сърце.

Сряда: В днешното натоварено ежедневие, всички понякога се изнервяме и допускаме грешки, нагрубяваме и спорим въпреки че сме наясно колко грешим. Ако скоро ви се е случило нещо за което се укорявате, мисля че срядата е чудесен ден да покажете на наранените от вас, че съжалявате. Дори да сте нямали скоро подобна случка, и въпреки че мина Сирни заговезни, потърсете прошка от близките си, обяснете им че ги обичате, дори понякога да действате грубо и необмислено.

Четвъртък: Ако месенето, печенето, боядисването и всички други приготовления за неделя не са ви изморили, а са ви заредили с енергия, има доста варианти къде да я насочите, тези за които аз се сещам са:

Вариант1: В случай, че живеете в жилищен блок, то може да почстите общите части във вашия вход и дори да ги поокрасите – с великденски венци от цветя, яйца или цветна хартия. Вариантите наистина са много, едно от местата с добри идеи в тази посока e artandblog.com например.

Вариант2: Почистете и засадете в общите зелени площи край дома ви разцъфнали вече цветя, характерни за сезона: теменужки. Може на малка табелка да сложите надпис, поздравяващ съседите ви с наближаващия празник.

Петък: Това е деня предхождащ почивните, а в настоящия случай и празничните дни. През този ден не се върши домакинска работа, по мое женско мнение щеше да е чудесно и през другите дни на седмицата да беше така, но уви. Ако сте мъж, и жена ви не е изгладила ризата, изпрала чорапите и т.н. и т.н., не може да направите нищо по-хубаво от това да и се усмихнете широко и да й кажете колко я обичате. Ако ви се струва малко, то днешния ден го посветете на това топло и хубаво чувство – любовта към половинка, четвъртинката, приятелите, децата и хората, просто хората. И тъй като през този ден не се работи и аз няма да вложа кой знае какви усилия да ви давам идеи за него.

Събота: За този ден ви предлагам следното: Когато слънцето взема да преваля и сумрака тръгне да охлажда настроението ви, потърсете свещник или пригодете нещо подходящо за целта. Вземете една свещичка и я запалете. Отделете минутка и се насладете на пламъка. Спомнете си всички хубави моменти които са ви се случили, хората с които сте ги прекарали. Ще се учудите как отдавна прашлясали спомени, събития и хора изникват в съзнанието ви. Отдайте се на мислите които нахлуват в главата ви, помислете липсва ли ви някой или нещо, направете равносметка и си помечтайте.

Неделя: Този ден трябва да е празник, независимо от датата, която показва календара. Отдайте се на любимите си занимания, аз лично смятам да се отпусна, да се насладя на вкусна храна, да прекарам малко време навън, което да си е само за мен, а остатъкът от деня със семейството си.

Това е моето предложение за страстна седмица. Ако ви е харесало, може да повторите неограничен брой пъти.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.