Вело училищен автобус

Европа става все по “зелена” и дава приоритет на алтернативните методи за предвижване – велосипеден транспорт и ходене пеш. Което е нормално предвид здравната и екологична политика на съюза. Къде на шега, къде сериозно холандската компания De Café Racer отправя предизвикателство към училищата с претенция да са модерни и да учат децата по наистина съвременни програми.

Идеята е училищен вело-автобус. Това предложение е в подкрепа на инициативата “В търсене на изгубената вело алея” във Варна, в която се надявам да се включат и училищата със мисъл за здравето и мисленето на децата. Както холандците посочват идеята за вело училищен автобус е екологична, но не това е най-силната й страна. Скрития коз на подобен вид транспортно средство, е че то кара децата да работят в група, да развиват уменията си за работа в екип и в същото време да се забавляват. Разбира се не трябва да се пропуска и момента с екологичното възпитание и здравето на децата. Както сочат данните 20% от подрастващите в Европейския съюз страдат от затлъстяване, България не прави изключение: 200 000 деца са с наднормено тегло, 60 000 страдат от затлъстяване. Освен здравословното хранен, за да се преборим с проблема трябва и движение, и ако часовете по спорт не са достатъчни и не мотивират учениците към активно спортуване, ето я алтернативата – вело ученически автобус. Но за целта ни трябва велоалея или поне бус лента, която наистина е само за автобуси.

Естествено възниква въпросът какво се случва, ако децата се изморят. Точно попадение, предвид варненския релеф и големите наклони на улиците и булевардите. Въпреки, че Холандия е доста равна страна, явно не са пропуснали този момент и са включили малък електрически мотор, който да е с помощна функция. Друга неизбежна ситуация е да завали дъжд, за целта автобусът разполага с брезентов таван, който лесно може да бъде монтиран.

Със сигурност предложението си има недостатъци, като например възможността да простудим децата през студените дни. Но може би трябва да уточним какво значи студено. За пример, в страна като Холандия, която е доооста по на север от нас, карат целогодишно велосипедите си. За най-активен сочат периода от април до ноември, когато минималните температури се движат в порядъка -2 до +5, а максималните са около +10 градуса. Е спор няма, че ние българите сме малко далеч от холандските велосипедни традиции и затова гледаме скептично на идеята да се кара велосипед от децата ни от април до ноември. Може би точно заради това и аз също подкрепям идеята, че каляването не е основна цел на подобен вид автобус-велосипед и използването му трябва да е съобразено с условията и с идеята децата да се чувстват комфортно, така че всичко с времето си ;). А ставайки дума за комфорт, следва да отбележа че точно той е търсен в ограничения брой деца – велосипедисти, които могат да пътуват с екологичния ученическия автобус. Все пак отдавна в образователните системи по света е станало ясно, че училищните класове трябва да се лимитирани за да е качествено образованието, което се предлага в тях. Така е и с автобуса каран от учениците, за да се развиват качествата им за работа в екип се търси аналогия с броя на децата в един училищен клас пък и спор няма. Не че липсват и по-мащабни изпълнения на тази идея.

Варианта се предлага и за възрастни и като се замисля идеята не е лоша, още повече щом е комбинирана с бира.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.