И дойде есента, а с нея и нещо не много приятно – есенното почистване. Често се оплакваме колко ни е тясно, колко малки са домовете ни, но когато става дума за почистване нещата стават гигантически, особено когато говорим за 510 065 284,702 km². Е добре де можем да смалим до 110 994 km², а ако и вие сте от Варна, то ще си говорим само за скромните 154 km². Е още ли си мислете че сме на тясно 😉

В понеделник /5 ноември/ стартира есенното почистване на Варна, разбира се кулминацията се очаква да е през почивните дни. Предвид прогнозата за времето препоръчвам неделята. Моят граждански дълг е да ви насърча да излезете и да почистите … обаче за сега не се справям много добре с мотивировката, за това ще се концентрирам върху алтернативата. Когато говорим за почистване обикновено се концентрираме върху събирането на ненужни неща и тяхното изхвърляне в правилните контейнери.
И нека повторим като учениците: в жълтия – пластмасата и метала, в синия – хартията, а в зеления стъклото.

Обратно към моето новооткритие. Наред с изхвърлянето, неделя ще е подходящ ден и за прибиране. Малко увод.
Знам че още ни е трудно да изхвърляме боклука в контейнерите и после да ги затваряме, трудно е и да изхвърляме разделно, трудно е да прибираме изцвъканото от домашните ни любимци след разходка – така е, живота е трудно нещо. И все пак трябва да се трудим … за да ни е хубаво после след това. Нещо хубаво е повторната употреба на старите вещи. Вярно е, че доходите у нас не са много високи и обикновено изхвърлените неща са доста износени и похабени, но винаги може да се открие нещо ценно. Напоследък все по-често се появяват панаири на ръкоделието, неща направени от любители – различни материали вложени в нещо нетипично за тях, и воалая – нещо ново. Започнаха да се организират срещи на принципа на гаражнате продажби в САЩ. Самия факт, че дори и в интернет вече има достатъчно места за продажба на използвани вещи, показват че културата на „повторната употреба“ /реюзването/ става все по популярна и у нас. Та в неделя, посетете контейнерите до дома си или тези в съседния квартал. Ако искате дори си направете контейнерен туризъм. Това може да ви докара крста или няколко позитивни емоции, бихте ли рискувате:

1. Да намерите нещо забавно – понякога въображението може да измисли колоритни истории за изхвърлените стари вещи, техните собственици и историята им; понякога можеш да видиш нещо старо, което го е имало и в твоето детство.

2. Може да намерите нещо което да е наистина полезно – давам личен клошарски пример: спомняте ли си старите зелени бутилки от олио, е вече си имам такава за колекцията от странни бутилки, което може да е красиво интериорни решение особено с правилното осветление; друг личен пример – стена на шкафче, която стана страхотна дъска за скрабъл лично фрезована, оцветена и лакирана от най-близкия човек и моя милост. Знам че сигурно предпочитате снимки, но както казах – това е личния ми пример и си е лично 😉
3. Продължавам с личното – нова самоличност. Възможност да видим живота през очите на клошар, понякога е доста полезно, мотивиращо и човешко да загубиш всичко и да намериш нещо ценно.

Е ако искате приберете нещо от боклука, стара вещ или стара улична котка или пък бъдете традиционалисти и просто разчистете дома си и оставете до контейнерите вещите които не са ви полезно, но пък може да са съкровище за някой друг. И в краен, много краен случай може да изчистите пред, зад и около блока, може да направите това и пред, зад и около моя блок :)))

До нови срещи, на чисто!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.