Chiken_1Стандартно кокошките се възприемат като глупави, глупави птици. Може би точно това прави и трудно за възприемане информацията, че някои птици са доста умни и сръчни създания – новокаледонската и хавайската врана си правят инструменти с които си служи и като цяло всички врани са невероятни. Обаче кокошките … тяхната работа са яйцата, а нашата да ги ядем – и яйцата и кокошките. Като цяло ако в анимационните филмчета има забавен образ не блестящ с нищо друго освен с това колко нелепо изглежда и се държи това почти задължително ще е кокошка. Принос сигурно има и факта, че тези птици не летят, ама че птици. Освен това не са особено сладкогласни. Като цяло са доста орязани от към функции, освен да снасят яйца. Това добре им се получава и затова сме ги сложили в клетки и си ги „доиме“ без особенно да ги жалим. Днес има над 19 милиарда кокошки по цял свят. Бройката е ориентировъчна (+/- милиард) предвид, че и кланици имаме. До тук обаче с това какво си мислим за кокошките. Ето я и скритата истината за тях:

1. Кокошките могат да броят и да пресмятат прости аритметични задачи (изследване на Rosa Rugani, Италия)
Как учените са стигнали до тези изводи ли, ами на кратко казано са подредили пред пиленцата 5 яйца от Kinder Surprise. След няколко дни са скрили повечето такива яйца (3 броя) зад един параван, а едва няколко (2 броя) зад друг. Масово пилетата са се струпали около паравана с повечето яйца. А за да тестват паметта на кокошките и способността им за събиране и изваждане са продължили с разместването на яйцата между двата паравана, кокошките са обикаляли между двата и винаги са се струпвали там където имало най-много.
Всъщност вярвате или не това умение на кокошките да броят им е нужно за оцеляването, също като при нас. Използват го за да установят къде и кога има много храна и къде и кога тя е ограничена.

2. Показват известна степен на себепознаване и дори на способности да манипулират себеподобни.
Подозирам, че е нещо от рода на това като видиш, че някой е открил сладко червейче да хвърлиш охлювена черупка в храста под дървото за да отклониш вниманието на конкурента и да го накараш да мисли, че е паднала голямааа сочна ябълка от дървото. Докато подмамения си търси ябълката, хитреца излапва червея и отива да стане жертва на по-умна кокошка. Е това са само мои догадки, тъй като все още не съм изчела всички изследвания по въпроса от бързане да споделя що за птица всъщност е кокошката.

chicken-011

3. Участ се ужасно бързо
Само за 2 часа обучение за стимулиране на емоционалното развитие студенти, участващи в изследването са провокирали у кокошките усещане за скука, раздразнение и щастие.

4. И разбира се обичайната практика мъжки да впечатли с уменията си женската
Когато петелът намери някой изключително сладък залък, почва да танцува и „пее“ от удоволствие и да привлича вниманието на кокошката към себе си. Все пак, какво по-важно от това да имаш мъж на място, който те глези с вкусотийки. Но разбира се и мъжкото перене си има разумни граници. Ако доминиращия петел е на близо, другите се задоволяват само с танц за да не провокират атака от алфа мъжкия.

chicken-cock

5. Показват самоконтрол (изследването е на Siobhan Abeyesinghe, University of Bristol, UK)
Пред кокошката има два бутона, ако птицата натисне първия той пуска след 2 секунди малко храна, ако избере втория – той пуска обилно количество храна, но след 6 секунди. Е не е като да те е ядосала тъщата, и вместо да я замериш с фикуса да й купиш нова дограма, но все пак за кокошки си е достаааа добре.
Следващата стъпка на O’Dwyer правила изследвания с две отделни социални групи птици потвърждаващи факта за интелигентността им е дали има връзка между чувствата на кокошките и хранителните навици на хората консумиращи тях и продукти от същите.

Благодаря на Lori Marino от Kimmela Center for Animal Advocacy in Kanab, Utah за обобщаването на всички правени и правещи се досега изследвания в една обща кампания за популяризиране интелигентността на кокошките.

А аз отивам да си правя бъркани яйца от свободни кокошки, че не ми се рискува да му погудят някой кокоши номер.

cock-1508585_960_720


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.