Предполагам сте виждали подобни красиви гледки из горите в България, а и не само. Ако не сте, ето ви идея за предстоящите почивни и празнични дни. Опознайте горите на България, наистина гледките си заслужават. И за да ви насърча ще споделя с вас още малко информация за това какви красоти може да откриете в горите.

Разбира се първото нещо за което се сещаме, когато кажем „гора” са дърветата и често пъти с това се изчерпваме. Но гората в действителност е най-важната екосистема на планетата, защото тя е дом за редица растения и животни. Ето ги и тях. Нищожна частица от всички цветове, форми и организми, спотаили се зад някой клонка или дънер, в очакване да отмине опасността – ние хората.

Цветове и аромати:

Малки, големи, любопитни, луди, но най-вече живи:

Гората има наистина много лица, а в основата си остава то, дървото.

Даващо подслон за едни, храна за други, въздух, почва и вода за всички. Обаче има шанс всичката тази красота да иде в тоалетната. Е това няма да стане с едно пускане на водата, но горите намаляват. Германците са се светнали за това още през 12-ти век, от когато датират първите сведения за забрана за изкореняване на някои гори. Целта им може би е била да ограничат подобни гледки.

Връщам се обаче на „пускането на водата”. Идеята ми е, че по-голямата част от човечеството което ползва тоалетна хартия държи много на белия й цвят и нежно мек допир. Имам чувството, че повече държим на мекотата на тоалетната хартия отколкото на дюшека си. Въпрос на избор разбира се. Само за сведение, преди да се появи тоалетната хартия или по-скоро преди да напусне пределите на Китай и да стане така масова, хората са използвали доста по-груби начини за забърсване. Ето няколко от по- любопитните: древните римляни са използвали гъба на клечка, която е стояла потопена в солена вода на една ръка разстояние; северните народи са ползвали мъх или сняг (според сезона); англичаните са замествали тоалетната хартия с ненужните остатъци от овча вълна; хаитяните (не ме питайте как) са използвали черупки от кокосов орех. Така че мисля си тоалетната хартия направена от рециклирана хартия не е чак толкова голяма „жертва”. Дали предпочитате аромата на гората или ароматизираната бяла тоалетна хартия не знам. Всеки сам прави своя избор, а някои още вярват на бидетата.

Честит ден на мира!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.