Наистина е горещо: в обществото и по площадите, климатично и не само. Високите температури имат своите причини, но и решения. Тръгвам от простичката препоръка: когато има опасност човек първо трябва да се погрижи за себе си и след това ако може да помогне и на останалите.

Е първо правило при горещини, пийте повече течности, второ правило при горещини направете така, че да ги намалите. А понякога двете неща имат доста общо. Какво ще кажете за напитка в бутилка която не оставя и следа върху околната среда. Без рециклиране, само преминаване от една форма в друга. Какво ще кажете за бутилка от лед:

Ако искате я хвърлите на плажа, ако искате я изяжте, ако искате си наливайте вода в бутилка за многократна употреба. Е избор не липсва особено през летните месеци. По този начин не се обезводнявате и не замърсявате. Което може да е капка в морето на глобалното затопляне, но капка по-капка оазис прави. Вярно ледената бутилка е добра реклама за Кока Кола, но пък аз вярвам, че нещо дори и да е комерсиално, ако помага то нека го има. А избора дали да пиете газирано и студено оставям на вашия личен разум, личен стоматолог и личен лекар. С други думи, нека си е нещо лично.

И тръгвайки от малкото, нека продължим към голямото. Наистина голямо решение, с размери на 34 метров катамаран. Всъщност това е най-големия катамаран захранван от слънчеви батерии.

Може да изглежда леко екстравагантно, но пък няма нищо по естествено от връзката слънце и море. Ако прибавим и едно пътешествие в Атлантическия океан, направо няма какво повече да иска човек това лято. Е освен може би да има лято и море и догодина, а не пустиня. И тук пак правя връзката между горещината в обществото и температурите на въздуха. Ако имаме евтина енергия, ефективна икономика залагаща на рециклиране, повторна употреба и възобновяема енергия, то тогава ще имаме по-нормални температури и в обществото и по площадите и в прогнозата за времето. Знам, че мнозина са срещу възобновяемите източници на енергия, но щем или не на там върви света и цената на тази енергия ще пада. Тогава обещанията на този и онзи за 5% – 10% по-ниски цени на тока няма да е от голямо значение.

Но да се върнем на пътешествието в Атлантика, което си има своя логика и мисия. От една страна да покаже тенденциите в технологиите, а от друга да проучи какво се случва с Гълфстрийм и с климатичните промени. А отговора го дават и на сушата от IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Доклада който излезе наскоро включва данни събирани в продлжение на 5 години от над 100 учени от цял свят. Единодушно заключават: 83% от птиците, 70% от коралите и 66% от земноводните са силно застрашени от промените в климата. Аз това и да искам не мога да си го представя, то е като Варна да опустее и да останат само един квартал хора. Звучи някак … тихо, като след разстрел.

Хубавото на черните цифри е, че това е първата крачка към промяната. Дано и ние сме част от нея, още утре. С бутилка хвърлена в правилния контейнер за боклук, с използването на по-малко хартиени кърпички за подсушаване на ръцете, с купуването на родни плодове и зеленчуци, с ползването на велосипеди, с търсенето на начин да живеем по-добре. Утре или Днес?!?


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.