Да издоиш вода от въздуха

Имаме си вятър, имаме си и вода. Обаче до кога ще имаме второто не е никак ясно, предвид факта че сме затънали в боклук, който бавно но сигорно се просмуква в ежедневието ни, а може би и във водата. Е аз все още си пия чешмянаката и се надявам това да си остане така, точно за това в събота се каня да поспортувам малко популярния спорт – събиране и разделно изхвърляне на боклук. В случай, обаче че с вас не успеем да изчистим цялата страна, остава опасноста все някога големите “производители” на минерална вода да направят и мен и вас техен редовен клиент, наистина всичко може да се случи и за това човек е хубаво да е подготвен. Трябва да сме информирани и в крак с технологичните новости.

Представете си как стоите на сред Абу Даби при 48 градусови жеги и просто нищо, ама нищо не ви се прави. Обаче хората там и от нищото правят нещо. Примерно от вятъра си правят вода годна за пиене. Уникална работа дело на Mark Parent от Eole Water. Докато си живял на Карибите (миличкия ни той) се изумил колко вода кондензира при работата на климатика и ето ти идея за зелен бизнес. Става дума за вятърна торбина, която произвежда вода от въздуха. Технологията е следната. В носа на торбината има отвор където влиза въздуха, там той се нагрява и преобразува в пари. След това парата преминава през охлаждащ компресор и така влагата кондензира във водата. По неръждаеми тръби водата се отвежда в контейнери където се филтрира и пречиства.

Прототип на ветро турбината е инсталиран през октомври в Абу Даби и тестовете показват, че проивежда от 500 до 800 литра вода на ден. Имайте предвид, че там въздуха не е така влажен като при нас. Mark Parent пък твърди че количеството може да нарастне и до 1000 литра на ден, с малки подобрения (чрез tower-top система).

Елементарна физика с уникален резултат, който може да гарантира вода на отдалечени или бедстващи райони с прекъсната или просто липсваща електрозахранващата система. Аз лично много се радвам на подобни простички идеи, осигоряващи нещо толкова важно като вода и то от взъдуха.

Е все пак надеждата оства, че ще успеем да почистим живота си и да съхраним водните и всички други природни ресурси, които да ни дадени даром за неясни по за мен заслуги.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.