Във вторник излезе втория доклад на Европейската комисия относно мерките срещу недостига на вода и засушаването в Европа. Странно съвпадение, вечерта след като прочетох доклада, щях да гледам Алиса в страната на Чудесата, но до чудеса не се стигна, защото филма не тръгна и гледах “Книгата на Илай”. Ако не сте чели доклада или пък не сте гледали филма нека ви маркирам общите положения. В първия случай говорим за Европа и все по осезаемата перспектива от недостиг на вода, а във втория случай става дума за САЩ, като емблема за цялото ни човечество, и пустинната реалност на планетата. Друга сюжетна линия вместила се в ежедневието ми е регатата “Исторически морета”, чиито първи ветроходи започнаха да пристигат вчера. Така стеклите се събития ме провокираха да се замисля, как да не прахосвам водата за да може повече хора да и се радват.

Голяма част от напътствията и препоръките, които открих ми бяха известни, предполагам ще са познати и на вас, но все пак си мисля, че всеки ще открие нещо ново. Предлагам на вашето внимание есенцията от разумни и незатормозяващи дреболийки, които ще помогнат на екосистемата да ни изтърпи още някой друга годинка на планетата.

Понеже сме малка държава, с малки възможности, а от там и малки жилища то и баните са ни малки. Колкото и да е странно, това е сериозен плюс както за домашния бюджет, така и за Земята. Когато банята ви е 1х1.5м трудно може да сложите смислена вана, по този начин намалявате с близо една трета консумацията на вода по време на къпане. Когато човек взема вана, той изразходва средно между 150 и 200л., а при вземането на душ тези стойности спадат значително – от 80 до 30л. Заедно с това може да инвестирате в малоструен душ, той разпръсква водата на фини капчици и засилва водната струя, използвайки по-малко вода, така не губите усещането за обилност, и заедно с това сте икономични. Не хабете вода, докато си миете зъбите или се бръснете, и ще спестявате още близо 10 литра всеки път. Налейте си вода в чаша и затворете крана – така ще използвате само колкото ви е необходимо.

Ако инсталирате аератори и ограничители на крановете, струята ще е по-силна, но ще се състои от по-малко вода и повече въздух. Крановете с аератори намаляват разхода на вода с 30-40 %.

Напълнете кана с вода и я дръжте в хладилника, вместо всеки път, когато ви се допие студена вода, да изчаквате водата да се източи. Ако сте фенове по темата с “водата има памет” ви гарантирам, че на безценната течност и е по-приятно в хладилника ви отколкото в тръбите на градската канализация.

Кипвайте само толкова вода, колкото ви е необходимо за чашата кафе или чай, така ще спестите освен вода и ел.енергия нещо още по-ценно – време.

За поливане на градината, вместо да използвате ценна питейна вода, събирайте дъждовната. Преди да почнете да поливате не забравяйте да проверявате прогнозата за времето, може би скоро ще завали. Ако все пак не се очертават валежи, то вместо да пръскате всеки ден растенията в градината, напоявайте ги обилно два пъти седмично. По този начин повече вода ще бъде поета от тях, вместо да се изпари.

Мийте колата си сами, като използвате кофа, гъба и сапун. Така ще изхабите само няколко литра вода, докато на автомивка се използват от 32 до 150 литра всеки път. Ще постигнете същия резултат, но с много по-малко вода. Пък и момента с “намокри другарчето” докато миете автомобила, винаги е забавен и/или секси.

Ами това е то и наздраве с една хубава чаша вода.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.