От днес стартира Седмицата на гората 2011 – уохооо. Тази година мотото е „Гората за хората”. Каквото и да значи това. Всъщност значи паркове, поне аз така разбирам нещата. Помислете си само колко важна част от живота ни са парковете. Там се случват едни от най-паметните мигове и събития: там хората се женят или ходят за фотосесия в деня на сватбата, там хората разхождат децата си и гледат как те растат заедно с дървото до онази пейка, пейката с първата целувка. Изобщо парковете са важна част от нашия живот, от градския живот. Ето защо днес, в първия ден от Седмицата на гората 2011, искам да ви покажа едни от най-красивите паркове по света.

Villa Lante в Италия.
Между другото градините на италианските вили са едно от чудесата на света, лично за мен.Powis Castle, Уелс – Безспорен факт, че на Острова градинарството е на ниво”религия”.

Mount Stewart в Северна Ирландия

Изтока, на европейска земя Alhambra в Испания

Garden of Cosmic Speculation в Шотландия

Но да се върнем пак в Италия и Giardino Giusti

И Hidcote, Англия

Франция и Courances

Изкуството на ландшафтната архитектура не почва и не свършва с Европа. Страхотни паркове и градини има в Япония, Южна Африка, Мароко, САЩ, Китай, Мексико, Иран, Бразилия и къде ли още не. Парковете са наистина страхотни, а хората които са ги създали и тези, които ги поддържат са достойни за уважение. На нас посетителите им, ни остава само едно да се наслаждаваме на това изкуство, на тази опитомена красота, да се любуваме и да уважаваме труда на тези които са я създали. И когато стигнем онзи преломен момент, в който без страх от санкции и наказания решим да не късаме цветята, да си хвърляме боклука в кошчетата и да поемем отговорността така да възпитаваме децата си, едва тогава можем да тръгнем из гората. Онази гора, за която пишат поетите, която рисуват художниците, гората давала убежище на хайдути, светци-отшелници, пропъдени и онеправдани – „Гората за хората”, но за тези които имат нужда от нея. Нека я запасим дива и колкото е възможно непокътната, за другото си имаме паркове.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.