Преди известно време попаднах на интересна находка: екологична, функционална и дизайнерска лампа за външно осветление. 99% от материалите използвани за изработката на лампата подлежат на рециклиране, захранва се от възобновяеми енергийни източници, продължителността на живота й е 20-30 години и наред с това е издържана естетически. Както се казва – лампа мечта. Е не е вълшебната лампа на Аладин, но пък и тази си има своите не малко достойнства.


Изобретателите на това екологично осветително тяло се изправят пред ограничените финансови ресурси на Южна Америка, чиито крайбрежни алеи вечер са тъмни, пусти и доста опасни. Едно от предизвикателствата било, липсата на електрическа мрежа достигаща до плажовете, а другото – материалът, който да е евтин и в изобилие. Така се родила идеята за лампа от бамбук, захранваща се от постоянния крайбрежен бриз. И двете, бамбука и вятъра, намиращи се в изобилие, широко разпространени, и заедно с това използването им, не би довело до екологични промени в средата.

Бамбука е основния материал на конструкцията, той е достатъчно здрав и устойчив на влага и други неблагоприятни метеорологични условия. Това го прави идеален за крайбрежния микроклимат.


Захранването е базирано на принципа на вертикалните вятърни турбини. За да генерира електричество турбината използва морския бриз, който задвижа ребрата от бамбук, и те предават своя въртящ момент към динамото. Използват се светодиоди (LED), поради значително по-малката консумация на ел.енергия, много по-дългият живот и по-краткото време за реакция (включване и изключване) в сравнение с конвенционалните крушки с нажежаеми жички.

От естетическа гледна точка, светодиодното осветление създава една по-приглушена светлина, която не е натрапчива за окото, а както знаем най-важното за една крайбрежна аления или заведение е да се създаде разпускаща, задушевна и романтична атмосфера.

Това предложение за външно светодиодно осветление е чудесен вариант за баровете на плажа, тъй като светлината която се генерира е променлива в зависимост от силата на вятъра. Така без димери и допълнителна електроника, се получава един преливащ светлинен ефект, който е естествен и в синхрон с усещането предизвикано от вятъра. Ако към това прибавите правилната музика и напитка, определено ще имате успех с клиентите.

Тази идея е приложима както за бизнес така и за частни цели, единственото условие е при вас да има вятър.

Полезно, екологично и красиво произведение, ако не на изкуството, то поне на ума.

Остана само да ви пожелая задаващото се зад ъгъла лятото, да е наситено с радващи окото гледки и стоплящи сърцето емоции или напитки.

За връзка с изобретателите:
http://igendesign.wordpress.com/contact-us/


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

 1. 1 Irine
  2010 май 18

  Използването на светодиоди (LED) с времето ще бъде все по-популярно, заради предимствата, които има. На първо място светодиодната крушка не съдържа живак, както луминисцентните т.н. енергоспестяващи крушки. Не генерира магнитно поле когато свети и излъчва светлина само във видимия за човека светлинен спектър.
  Освен това е по-икономична и над 5 пъти по-дълготрайна.

 2. 2 Антова
  2010 май 21

  Благодаря за допълнението, въпреки че генерираното от една круша магнитно поле е твърде слабо и затова този довот е по-непопулярен от останалите безспорни предимства на LED за които стана дума.