Добро утро! или Добър ден! Протегнете се хубаво и вдишайте дълбоко, всъщност задръжте малко. Знаете ли че въздуха на закрито обикновено е по-замърсен и от този навън? Средно човек прекарва 95% от времето си на закрито, а 65% в дома си, така е поне при американците. При нас може би е малко по-различно, но само малко. С други думи грижете се за въздуха в дома си, за да се събудите и следващата сутрин. Странно но, факт, всъщност ако не проветрявате достатъчно често може да си „сготвите” чудесен отровен въздух в къщи. Как се случва това.

За да бъде здравословен въздуха в дома е нужно да знаем кое всъщност го замърсява и трови. Ето няколко идеи, нека почнем от най-логичното – химичните препарати и вещества част от обзавеждането, които лично сме вкарали в дома си. Говоря ви за полиуретанови матраци, формалдехид и органични химически вещества като диоксини, полихлорирани бифенили (ПХБ) и полибромирани бифенили (PBB), използвана в много мебели и други интериорни елементи всъщност може да се окажат доста вредни за нас. На картинката по-долу са отбелязани рисковите вещи:

Голяма част от текстила (завеси, килими и пр.) се оказват чудесен дом за акари, прах и други алергени, но не и за нас. И най-важното не си играйте излишно с химикали в дома си, още повече когато те отделят летливи органични съединения. Другата любим замърсител на въздуха е влагата, влажните помещения и предмети лесно могат да провокират появата на мухъл, който да отделя алергенни спори из домът ви, летят си те необезпокоявани – фър, фър, фър. Я проверете дишате ли все още или успях да ви стресирам. Няма страшно решението на проблема с въздуха е лесно, просто трябва да проветряваме по-често, дори и през зимата. Свежия въздух е хубаво нещо и ако имате проблеми със ставането сутрин, също ще ви помогне. Използвайте колкото може по-малко препарати в дома си, или пък ги заменете с екологични техни алтернативи. Това е хубава тема за следващи писания и открития. Ако имате градина и работите в нея с препарати е хубаво, да не вкарвате обувките, ръкавиците и други евентуално замърсени с химикали вещи в дома си.

Елементарни съвети, но честно казано не всички имат навика да проветряват дома си и да четат до колко евтините завеси са и здравословни, да не говорим за препратите. Затова отворете широко прозореца и вдишайте дълбоко зима е да се порадваме на свежестта й.

До ново дишане заедно амигос.


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

  1. 1 Антовата
    2011 ян. 13

    На мен за проветряването ми беше мисълта, ама от къде тръгнах та къде стигнах :)) чак се загубих 😀

  2. 2 Зоомагазин Моя Зона
    2011 ян. 14

    Браво. Ще го пратим на всички колеги да го прочетът?