Дишайте дълбоко … част 2

Тъй като е зима и често пъти топлия въздух е за предпочитане пред свежия, все по-рядко проветряваме домовете си, което пък води до застояване на лошия и замърсен въздух. Ето защо реших да издиря други начини за „почистване” на въздуха. Първото за което всеки би се сетил са стайните растения, но честно казано аз не се сетих за тях, а ми подсказаха. Аз пък ще ви подскажа кои са най-подходящите растения-филтри за замърсения въздух на закрито. Ето няколко от тях:

Ето го и него английския бръшлян (Hedera helix) признавам мой любимец е и няма как да не се изфукам, че е и полезен за въздуха в дома ви. Обича сянка, влага и търпи на студ. Какво повече да иска човек от едно растение. Английския бръшлян поема бензените от въздуха, а дяволския бръшлян (Scindapsus aureus или потос) абсорбира формалдехида. Всъщност Hedera helix е типично външно растение за вертикално озеленяване и е важен източник на храна за птиците през студените зимни месеци, но за хората плодовете на бръшляна са си направо отровни, така че децата по-далеч от него, тъкмо и да не вземат да му сторят нещо на листенцата 🙂 Продължаваме нататък с нещо по-цветно.

Герберите. Нека от сега да изясня, че откъснатия гербер нищо не пречиства, а просто си умира, за да е полезен за въздуха в дома ви гребера трябва да е в саксия и по възможност жив. Лошата новина е че това е доста трудно, тъй като той е родом от Южна Африка обича не просто топло, а направо пряка слънчева светлина, колкото повече толкова по-добре и не обича течение, не обича много вода, но трябва да се полива всеки ден, изобщо … голяма претенция, но пък цветовете си заслужават, макар и да не достигат размерите на купените в букет. Красота и свеж въздух, успех с отглеждането им, аз не се наемам. Продължаваме разходката.

Спатифилум (Sparhiphyllum или Peace Lily) според не кой да е НАСА това е едно от стайните растения което абсорбира или казано просто кльопа формалдехидите, бензините и въглеродния двуокис от въздуха. Смятайте какви хубави неща летят из домашния въздух.

Следващия експонат в изложението – За чист въздух чрез стайни растения е бамбуковата палма ( Chamaedorea seifrizii наричат я още трастикова палма или просто хамедорея). За разлика от Спатифилума, който е малко претенциозен към влажност, течения и други детайли бамбуковата палма е по-свободомислеща, расте бързо, при оскъдна светлина и задимен въздух, издържа и на ниски температури (до -40C). Изобщо истински Терминатор за замърсен въздух. Истински ме изненада, че тази палма пречиства въздуха не само с листата и стъблото си, но и с пръстта и корените си, като ви казвам че е истински Терминатор. А да и колкото е по-топло в помещението толкова по активно работи този естествен филтър на въздуха. Но за по-пълна информация както за бамбуковата палма така и за всички отрови във въздуха и растения които ги поглъщат може да видите тук.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.