Честит национален празник и честити поводи за гордост. Днес е особен ден, ден за преоценки, равносметки, поглед в миналото и в настоящето, а който може и в бъдещото. Редно е на 3 март новините да не са случайни, а такива които да ни провокират да се гордеем, да имаме стремежи и да сме активни. И ето ни две такива новини, едната е вчерашната победа на Григор Димитров за която трудно мога да кажа нещо – честно трудно ми е, освен едно непретенциозно мое: Браво и благодаря!

Втората новина е бургаска. През седмицата предхождаща днешната велика дата Бургас за пореден път дадоха светъл пример. Започна се с подробности около проектите за обогатяване на морската градина свързани с „Подземния град“ и „Градиски експо център“. Но по-интересното лично за мен, любителя на боклука и сметта изхвърлени по предназначение /разделно/ бяха новините свързани със сметосъбирането а те не бяха 1 и 2, а цели 3. Дано да е на късмет.

Burgas_1

Първо стана дума че Община Бургас въвежда безплатно извозване на строителни отпадъци на домакинствата. За целта трябва да се направи предварителна заявка на телефон: 056/844 820 за точен ден и час и място в който боклука ви ще е наличен и достъпен за камиона. За целта трябва разбира се да са спазени някои изисквания, ако е насипен да бъде в чували и обема му да е до 3 куб. м. Заявката ще бъде изпълнена до 48 часа от постъпването й, като работния график на камионите е от понеделник до събота в часовия интервал от 8 до 16 часа. Е честита Баба Марта бургазлии – Баба Марта бързала и боклука хвърлила. От 1-ви март системата с безплатния превоз за боклука от строително-ремонтни дейности на домакинствата стартира. Ако искате да я изпробвате почвайте с ремонтите. Още по-хубавата новина е, че почват и проверките за спазване на закона за управление на отпадъците и Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Бургас. Така че вариантите са два или се приучава човек да спазва правилата чрез предоставената от Общината безплатна опция или свиква да си плаща глобите. Успех!

Втората новина е свързана с новите контейнери за битови отпадъци. 800 чисто нови и от хубавите. Става дума за познатите ни контейнери тип „ракла“ които обаче се отварят с педал. Нещо простичко, което спестява разнасянето на боклука на длъж и на шир от ветрове и животни тъй като капака си остава затворен и без човек да се цапа го отваря, изхвърля а после колкото и да сме разсеяни или невъзпитани той сам си се затваря и задържа боклука там където му е мястото. Обаче освен новите контейнери фирмата по чистота си има и чисто нови пароструйка и песакоструйка. А всички камиони за събиране на смет ще се сдобие с препарат за дезинфекция и след като прибере боклука ще имат грижата да дезинфекцира и приведе в достоен вид временните домове на нашите отпадъци.

Третата добра новина за боклука е, че от тази година се поставят кафяви контейнери за биологични (хранителни) отпадъци. Все за Бургас си говорим нали 😉 Първоначално те ще са поставени само до хотели, ресторанти и големи обществени сгради, а през 2015г. ще станат масово разпространени из целия град. Чудесия и какво излиза че май имаме дори и четвърта хубава новина за отпадъците.

Поредната добра боклукчийска новина е свързана с обособяването на места където гражданите на Бургас ще могат да изхвърлят ненужната им битова химия. Това е нещо което вярвам мъчи не малко умове изхвърлящи съвестно боклука си. Ето че в Бургас действат и по тази точка.

Ами честито на бургазлии – нека си ползват новите контейнери по предназначение, да се грижат за тях и да не забравят и тези за разделно събиране разбира се. А ние останалите можем да попитаме нашите градоуправници – а при нас кога?

Честит празник!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.