10-6-2013_1
Парниковите газове емитирани от човека са основен причинител на климатичните промени, а от там и на всичко останало такова каквото го познаваме. Отдавна се заговори за промените, за вредата, очакваните последици и ето взеха да се предприемат мерки по ограничаването. По-малко автомобили или по-малко вредни, дори и безвредни. По-малко „черна“ електроенергия и повече „зелена“. По-малко индустриално замърсяване с „по-Чисти“ технологии. Превръщане на „ненужното“ в „нужно“ – рециклирането. И на фона на този глобален проблем, се появява малкия човек този като мен и теб. Почваме да си купуваме продукти родно производство, да ходим повече пеша или да пътуваме с велосипед, трамвай или по 4-ма в кола вместо всеки един със своята, изхвърляме си боклука разделно и какво ли още не. Неща които първоначално са звучели немислими днес стават част от ежедневието ни и неразделна част от „позеленяването“ ни. И ето го вчерашния ден, отварям любим сайт за зелена архитектура и какво ли още не и виждам новината – текстила може да подобри живота ни.

Американската агенция за защита на околната среда казва че рециклирането на 2 тона дрехи означава спестяването на парникови газове от 1 мил. автомобили. За сравнение 3,17 мил. тона рециклирано стъкло спестява вредата от 210 000 автомобила, 2,65 мил. тона пластмаса спестява газовете на 640 000 автомобила., а 45,9 мил. тона картон и хартия са равни на 28 мил. коли. С други думи рециклирането на дрехи може да ни спести много и то много по-ефективно от рециклирането на стъкло или пластмаса. Ей нали се сещате това не значи, че не трябва да правим и едното и другото. Напротив просто трябва да се захванем сериозно и с преработката на текстил и тъкани, което според си е страхотен бизнес и то не само според мен, ами и според дузината такива компаниии в Еврипа и САЩ, а може би и нейде другаде из широкия свят. И не си мислете че пазарната ниша е заета. Например в US едва 15% от изхвърлените дрехи се рециклират, една от причините може би е че веднъж сериозно замърсени те не са удачни за преработка. За тази цел хората са си направили отделни контейнери за събиране на дрехи и обувки.
10-6-2013_2
Освен за бизнеса това е възможност и за общините защото по-този начин ще увеличат капацитета на тепата за смет. Големите градове у нас се чудят къде да разкриват нови депа и как плодордната земя и чистата вода да останат незасегнати от сметищата, а рециклирането е перспектива за по-добрия живот в общините и за повече бизнес в тях. Истината е в простичките неща, а няма нищо по-простичко от това нещо в което има още живот да бъде използвано отново и отново.

И нещо от родния ефир … преди да го цифровизират, БНТ 1 и „Зелена светлина“ – цък тук.

Дрехите имат приложение дали ще бъдат дарени, препродадени във веригите за втора употреба или рециклирани в плюшено мече, възглавница или топлоизолация важното е да не се трупат на бунищата.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.