Дъжд от прилепи

images_27.01Дали времето пощурява или това са естествени процеси? Може би са естествени, защото ние сме се намесили. Обаче аз не съм учени и никак не мога да изкажа меродавни факти. И по-добре защото учените наистина спорят сериозно по въпроса до колко човешките действия или бездействия са повлияли и как. Е определено някой ще излезе кръгъл идиот от този спор, само се надявам да не стане така че и двете страни да се почувстват така. Кой знае, не и аз. Това което знам обаче са няколко любопитни факта за времето през последния месец.

Иначе кризисното застудяване, заледяване и заснежаване у нас, което само по себе си не е новина, е интересно по-скоро с това че в края на януари след рекордно топло време вече имаме истински развилнявала се за 2 дни зима. И тъй като на вън картинката е ясна на всички, ще започна с една топла информация от другия край на света – Австралия. Тя новината не е никак нова, но пък подозирам че мнозина може и да не са разбрали за дъжда от прилепи. Еми ето ви нещо колкото любопитно, толкова и страшно и то не защото става дума за прилепи, а защото става дума за над 100 000 капещи от небето прилепи, умиращи от жегите в Австралия които бяха факт в началото на януари. 25 колонии с прилепи са почти напълно заличени. За тези които искат подробности, могат да намерят достатъчно видео материали из новинарските сайтове и youtube. Аз лично изгледах един и ми бе достатъчно за да реша да не споделям подобна гледка с вас. За някои е безобидна, за други стресираща. Това което е ясно обаче е едно, това си е истинска криза за екосистемата.

Наред с тази катастрофа в Югоизточен Куинсленд, Австралия продължава да страда тъй като има голям брой починали представители и на други животински видове като папагали, кенгурута и емута. Но да си дойдем на думата и тази година зимата не пощади Европа – студове сковаха Германия, Франция и Португалия не бяха пощадени от гигантските вълни, Румъния зарината в сняг. Щатите и Канада пък комбинираха уникални студове и снеговалежи. Не че в Азия е по-спокойно и там времето се порадва на човечеството и си поигра. Та кой му мисли сега дали мечките са заспали зимен сън, колко прилепа са измрели, какво става с рибите, къде са се появили нови свлачищни процеси и пр. На пролет който оцелее – оцелее, това е закона на природата. Въпроса е наистина кой ще оцелее?

images_27.01_2


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.