Понякога на човек не му достига малко ентусиазъм за да реализира една или повече добри идеи. Тогава в помощ на ентусиазма идва финансовата подкрепа. Звучи добре нали? От нас се искат само добрите идеи, които могат да са в различен ред на мисли.
Чудите се как да направите вертикална градина на фасадата на входа си? Обмисляте възможността да подпомогнете местното читалище поставяйки слънчеви колектори на покрива му? Искате да модифицирате мазето си в център за рециклиране на отпадъците от вашето село? Или се чудите дали отглеждането на пчели на покрива на кооперацията ще е полезно за обогатяването на флората и фауната в междублоковите пространства? Всяка зелена идея има своя шанс чрез Екологично сдружение „За Земята“ и международната неправителствена мрежа Банкуоч, които ще дадът възможност на три зелени идеи да достигнат до европейско финансиране за реализацията си. Търсят се само ентусиасти, които да разпишат своето виждате за това как може общността в която живеят да направи следващата крачка към устойчивото си екологично развитие. Ако го казах много префърцунено – извинете, мога и още по-зле само четете на долу.

Целта на организаторите е да поощрят най-добрите и ценни идеи, които допринасят най-много за устойчивото развитие на общността за която са разработени. Търсят се предложения как хората във вашия вход, блок, квартал, село да станат по-здрави, да имат по-добра околна среда, алтернативна енергия или транспорт … абе как да живеем по-добре и по-зелено. Инициативата се стреми да открие и помогне на активните хора и неправителствени структури да достигнат до финансиране от регионалните фондове на ЕС. Иначе това си е един вид конкурс, с награден фонд, жури и официално представяне на победителите в Брюксел. Нека карам ред по ред.

Наградния фонд на конкурса е 3000 евро, като един проект може да получи до 1000 евро. Журито, което ще оценява предложенията включва експерти от различни области: икономика, екология, еврофондове, околна среда. Така че колкото и странна да е вашата идея, никога не се знае. Току виж разноликото жури бъде очаровано точно от вас. Просто опитайте, дори и само заради възможността да отидете в Брюксел през февруари 2013, където лично да представите проекта си пред евро-институциите разпределящи милиони евро финансова подкрепа по региони и сектори.

В конкурса могат да участват всички: физически лица, неформални групи, местни активисти, неправителствени организации. Проектните предложения се приемат до 1 ноември, но подробностите може да намерите директно от първоизточника – клик тук или тук.

Помислете, разпишете и се включете. И да не забравите да се похвалите ако сте сред шестте финалиста или директно сред тримата победители. Ако ли не ще се радвам да обменим информация на 23-ти ноември за спечелилите идеи и техните автори. До тогава нека елфите бдят над вас :)))


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.