Елементарно Уотсън

Дървото моя приятел … и не говоря за съседа или пък за шефа, а за истинско дърво. Всъщност за всички тях, които покриват 30% от нашата любима родина. С иглички, с листа, с плодове и с ядки, всички те са важни също както и всеки един от нас. Пък и всеки един от нас е важен за дърветата защото може да помогне за това да растат големи и силни и да ни пазят от свлачища, безводие или най-общо казано от промени в климата и промени в начина ни на живот (примерно ходенето с противогаз 😉 черен хумор).

Понеже истината е в простичките нещата и Шерлок Холмс знае това чудесно, въпросът как да спасим дърветата се крие в „Елементарно Уотсън“ стига само да забелязваме елемнтарните неща и да ги помни, а в случай че не ги видим или запомни, винаги ще се намери някой да ни подскаже. Днес предлагам няколко наистина елементарни начина, които няма да спасят десетки хектари гори или поне не веднага. Но пък са добро начало в посока – цивилизовано общество с мисъл за цялото и глобалното. Ето това вече може да спаси десетки хектари с гори. Но да се върнем на Холмс и Уотсън и елементарните стъпки отъпкващи пътеката на личния пример:

1. Когато си миете ръцете на обществено място, просто ги оставете да изсъхнат.
За една година американците използват 13 000 000 000 хартиени кърпи за ръце. Повечето хора, след като си измият ръце накъсват между 2 и 4 кърпи за да ги подсушат. А колко по-лесно е първо да използваш една и ако тя не ти стигне да си вземеш още една. На практика обаче само една кърпа за ръце е напълно достатъчна независимо от това от каква хартия е. Ако американците започнат да използват само по една кърпа за ръце, то на година ще се спестят 571 230 000 кърпи. Вижте едно видео, което е наистина елементарно и образователно по възможно най-простичкия и ефективен начин. Както завършва Joe Smith: „Ще помните тези думи до края на живота си“. Е не очаквайте твърде много де 😉

2. Използвайте рециклирана хартия, а когато се колебаете между два продукта изберете този чиято опаковка или част от елементите са рециклирани.
Едно от причините да го правите е, че поощрявате бизнеса да рециклира и да използва рециклирани елементи или цели продукти. Признавам в момента някои стоки от преработени хартиени отпадъци са по-скъпи, но ако те започнат да се употребяват достатъчно масово, цената би следвало да спадне. Другата причина е, че давате личен пример, от една страна това помага за въпросната „масовост“ и спада на цените, а от друга – възпитава. Тази ценна думичка, която все повече липсва в ежедневието. С умиление се сещам за уличното насилие едно време. Баща ми често разправя историята, как преди ако възрастен види дете на улицата да пуши, задължително малчугана ще получи или „загряване на ухото“ и/или „изпяване“ пред родителите му или сериозно мъмрене от което ще почервенее от срам…. ех минало 😉

3. Третата стъпка е засаждането на дървета. Веднъж годишно може да се включите като доброволец в някой от залесителните акции. Често пъти в тях участват ученици, които са напътствани, а понякога направо „подкупени“ от директора или класния ръководител да се включат срещу което ще получат поощряване при следващото контролно или просто няколко часа по-малко прекарани в класните стаи. Разбира се има и съвестни ученици, преподаватели и директори, които наистина го правят защото ги е грижа и им доставя удоволствие. Може би обаче част от „подкупените“ ще станат съвестните и истински доброволци ако видят че в подобни акции се включват и възрастни, просто ей така без да очакват нищо на среща.

4. Не дръжте хартиени кърпи и салфетки у дома. На скоро колега се похвали, че на вилата използват само хартиени кърпи за ръце. Зачудих се къде отиде домашния уют и мекото усещане от платнените кърпата с характерния за всеки дом аромат. Нека не убиваме сетивните спомени за любимите си места, каквито са допира и аромата на кърпите за ръце и завивките. Да не говорим за момента с екологията. Човек който съди дръвчета на вилата си, да използва други дръвчета за да си суши ръцете … някак не е много зряло и логично. Но понякога човек просто пропуска елементарните неща и трябва някой да му ги подскаже. За това личния пример е наистина важен. Същото е положението и със хартиените салфетки за хранене. Тук и аз самата имам много лош личен пример. Безспорно много по-уютно, изискано и природосъобразно е използването на салфетки от плат. Ако и вие сте виновни като мен и използвате хартиени, просто се сетете за бабите си. Моята нямаше платнени салфетки, но като се омажех с лютеница, ме забърсваше с крайчеца на кухненската си престилка, която за мое щастие не беше от хартия, както между впрочем и лигавниците ми от бебешкия период (защото имам такива и от небебешкия :)))) Но когато човек види че дори и в ресторантите заедно с платнените на масата има и хартиени салфетки, тогава нещата стават много двойнствени и направо шизофренични. Чудя се дали ресторантите се приспособяват към културата на нас посетителите или просто и те са като всички нас и смъкват летвата в обноските при храненето?!?

5. Използвайте библиотеката. От една страна ви излиза по-евтино да четете всичките налични вестници, списания и литература срещу символична абонаментна такса (за регионалната библиотека във Варна тя е 10 лв.) а от друга се спестяват значителни количества хартия. Разбира се има и друг вариант, който е най-добър за икономиката – електронните книги, вестници и списания – целият свят в джоба или чантата ви, чрез телефона, таблета, лаптопа или четеца за книги. Технологиите са хубаво нещо, когато обаче се използват за хубави неща и с мисъл за това как да направим живота си по-добър.

Нека бъдем по-добри и да спасим няколко дървета – например 34 мил. кв. км. 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.